kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Türkiye'nin katkısıyla Avrupa'da büyüyoruz'

UFUK SANDIK
Ford Motor Company, Avrupa'daki başarılı bayilerini bu yıl Türkiye tatiliyle ödüllendirdi. Türkiye'ye eşleriyle gelen yaklaşık 300 bayi, Ford üst düzey yöneticileriyle birlikte 3 gün boyunca İstanbul'un keyfini çıkardılar. Bayileri ödüllendirmek için her yıl geleneksel olarak yapılan Chairman Awards'a katılmak için Ford Motor Company Avrupa'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Volvo Car Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Lewis Booth da Türkiye'ye geldi. Booth, çok sevdiğini söylediği Boğaziçi manzarası önünde Sabah Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. Bu yıl Koç Holding ile ortaklıklarının 80'inci yılı olduğunu söyleyen Booth, Koç Ailesi ile Ford Ailesi arasındaki iyi ilişkinin ortaklıklara da yansıdığını kaydetti. Ford Otosan'ın Ford'un başarılarında büyük katkısı olduğunu anlatan Booth, "Türkiye'de yetenekli, motivasyonlu, kendini işine adayan çalışanlarımız var" dedi.

* Ford Otosan, Ford Motor'un içindeki yeri nedir? Son dönemde Ford Avrupa'nın kârlılığında önemli bir payı olan Ford Otosan'ın bu özelliği de göz önüne alınırsa Koç Holding'le 80 yıl önce başlayan bu işbirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Koç Ailesiyle büyük bir işbirliğimiz var. 26 Haziran'da bu ortaklığın 80'inci yılını kutluyacağız. Bizimkisi rutin bir ortaklıktan öte bir şey. İki aile arasında başlayan bir ortaklık. Ford ve Koç aileleri arasındaki ilişkiler çok iyi. Aynı şekilde ortaklıkta da işler iyi. Son yıllarda Ford Motor'un işleri büyüyor. Bu büyümede Türkiye'nin de katkısı artıyor. Bu katkı sadece Türkiye'deki satışlarımızın performansından kaynaklanan bir şey değil. Ford Otosan'ın kaliteli ürünler üretmesi de önemli ve bu büyümeye katkı sağlıyor. Ford adına konuşuyorum: Türkiye ekonomisi büyüyecek. İyi bir ortağımız var. Motivasyonla çalışan, yetenekli, kendini işine adayan çalışanlarımız var. Sadece Ford Otosan'dan değil, yan sanayi firmaları ve bayilerimizden de mutluyuz. Gelecekten umutluyuz.

* Ford Otosan'ın insan kaynağı olarak da önemli bir potansiyeli var. Birçok Türk yönetici, Ford'da çalışıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Tecrübe kazanmak için kısa dönemli Türkiye'den Ford'un çeşitli merkezlerine eğitime gidenler var. İkincisini ise rotasyon gibi çalışanlar arasında değişim oluyor. Ford'tan Ford Otosan'a, Ford Otosan'dan Ford'a giden yöneticiler var. Bu değişim sayesinde çalışanların arasında iyi ilişkiler kurulması sağlanıyor. Bu çok önemli çünkü, iyi iş yapmak için insanların birbirini tanımaları ve anlamaları gerekli. Kocaeli'nde Transit ve Transit Connect üretimi gerçekleşiyor. 300 bin adet olan yıllık üretim kapasitesimiz 320 bin adete çıktı. Kocaeli, Ford Motor'un en önemli işbirimlerinden. Burada Türkiye ve Avrupa için üretim gerçekleşiyor. Ayrıca, Cargo kamyonda Ford Otosan tek kaynağımız. Ford'un İngiltere ve Almanya'da mühendislik birimleri var. Şimdi Gebze'de açılan mühendislik merkeziyle ortak çalışmalar yapılacak. Böylece mühendislik alanında da Türkiye'den daha fazla yararlanılacak.

FORD'DAN AB DESTEĞİ

* Biraz da ekonomi ve siyasetten söz edelim. Son dönemde yaşanılan siyasi sıkıntılar, kapatma davası ve ABD kaynaklı piyasalardaki dalgalanma Türkiye'yi nasıl etkiler? Dışarıdan bakıldığında neler görüyorsunuz?
Türkiye'nin politik sıkıntılardan etkilenmediğini söylemek doğru değil. Bizler hem siyasette hem de ekonomide stabil bir ortama bakıyoruz. Ekonominin tahmin edilebilir olmasını bekliyoruz. Türkiye'de otomobil pazarı devamlı büyüyor. 2004-2005'de tepe noktasına göre bugün bir düşüş olsa da yine seviyesini koruyor. Aşırı iniş ve çıkışlar yok. Bu yıl pazarın başlayışı bizlere cesaret veriyordu. Ama bugün aynı şeyi söyleyemiyorum. Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerine de önem veriyoruz. Türkiye'nin AB ile kuvvetli ilişkilerinin olması lazım.
Haberin fotoğrafları