kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Savunma projeleri rekora gidiyor

Yeni Haber
Milli Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığının (SSM) yatırım portföyünde toplam değeri 24,6 milyar YTL'yi (yaklaşık 20 milyar dolar) aşan 180 proje bulunuyor.

SSM'nin 2007 yılı faaliyet raporunda, Savunma Sanayii Destekleme Fonunun 2007 yılı gelirinin 2 milyar 459 milyon dolar, giderinin ise 1 milyar 581 milyon dolar olduğu bildirildi.

Kurulduğu tarihten itibaren Türk savunma sanayinin gelişmesi için önemli savunma yatırım ve üretim projelerinin öncülüğüne katkı sağlayan SSM'nin, yürüttüğü ve sözleşmesi imzalanmış yaklaşık 24,6 milyar YTL'lik projelerinin araç gruplarına göre dağılımı da belirlendi. Buna göre, söz konusu proje paketi içinde hava savunma sistemleri, taktik-taarruz helikopterleri ile diğer hava araçlarının da içinde bulunduğu hava araçları projeleri toplam savunma yatırım harcama kaleminde 15 milyar 812 milyon YTL ile ilk sırada yer aldı.

Yine son yıllarda öncelikli Deniz Kuvvetleri Komutanlığının talebi doğrultusunda bir dizi projeyi gündemine alan SSM'nin bu gruptaki yatırım projelerinin toplam tutarı da 3 milyar 6 milyon YTL oldu.Rapora göre, SSM'nin kara araçları projeleri için 1 milyar 493 milyon YTL, Milli Savunma Bakanlığı savunma projelerine 812 milyon YTL, elektronik harp sistemleri için 1 milyon 845 milyon YTL, roket, füze ve mühimmatlar için 1 milyar 379 milyon YTL'lik bir harcama öngörüldü.

Savunma sanayinin dünya savunma sanayi ile entegrasyonunun belirlenen plan çerçevesinde yapılabilmesi için araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri geliştirilen projelere de 2007 yılı 283 milyon YTL'lik harcama yapıldı.

AA