kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3 gençten biri kazanacak

Ercan SARIKAYA-Güngör KARAKUŞ / SABAH / Pervin Kap
ÖSS heyecanı dün yaşandı. 1 milyon 530 bin öğrenci ter döktü. Kontenjan artışı sayesinde bu yıl her üç gençten biri üniversiteli olabilecek. Sınav sonuçlarının açıklanması ise temmuz ortasına yetişemiyor..
Binlerce gencin geleceğini ilgilendiren ÖSS maratonunun 2008 ayağı dün gerçekleştirildi. 1 milyon 530 bin öğrencinin ter döktüğü 195 dakikalık sınav, toplam 151 merkezde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda yapıldı. 239 bin 191 kişinin görev aldığı sınavda kopya çekmenin önlenmesi için soru kitapçıkları 10 ayrı türde basıldı. Saat 09.30'da başlayan sınava veliler çocuklarını özel araçlarıyla götürmek isteyince özellikle büyük şehirlerde trafik yoğunluğu yaşandı. Metro ve otobüs duraklarında bekleyen yüzlerce aday sınava geç kalma korkusu yaşadı.

ÖSS soruları ve cevap anahtarları için aşağıdaki linkleri tıklayınız...



* BİRİNCİ BÖLÜM SORULARI



* İKİNCİ BÖLÜM SORULARI

ÖSS puanınızı hesaplamak için aşağıdaki linki tıklayınız...




BOYA GÖRE OTURTTULAR
Sınavda, iki yıllık meslek yüksekokullarına girmek isteyen öğrenciler 4, lisans programlarını tercih etmek isteyen öğrenciler ise 6 testi yanıtladı. Adaylar sınav boyunca rahat etmeleri için, bu yıl ilk kez boy ve kilolarına uygun sıralara yerleştirildi. Ayrıca cep telefonları tutanak karşılığı toplandı. Sınava ilerleyen yaşlarına rağmen birçok kişinin girmesi dikkat çekti. Türbanlı öğrenciler, türbanlarını kabinlerde çıkararak içeri girdi. Marmara Üniversitesi'nin bahçesine ise türbanlı aileler, başlarını açtıktan sonra alındı. Gençler çıkışta, özellikle matematik sorulurının zor olmasından yakındı. Sınav sonuçlarına göre, her üç gençten biri üniversiteli olacak. Bunun nedeni ise gençlerin, 113 bin yeni kontenjan artışı ile bu yıl 540 bine ulaşan yükseköğretim programlarına yerleşecek olması. Öğrencilerin asıl yarışı ise 4 yıllık bir fakülteye girebilmek için olacak. 113 bin kontenjan artışı içinde 4 yıllık fakültelerdeki artışı 65 bin oldu. 185 baraj puanını aşan öğrenciler yeni kontenjan artışı ile 270 bine ulaşan 4 yıllık fakültelere girmeye çalışacak. Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler ise 22 Haziran'da yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na girecek.

SON ÖSS YAPILMIŞ OLDU
Temmuz ayının son haftasında açıklanması beklenen sonuçlar ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları nedeniyle biraz gecikecek. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu sınavlar nedeniyle öğrencilerin notlarının ÖSYM'ye iletilmesinde gecikme olacağı için ÖSS sonuçlarının, daha önce planlandığı gibi 10-15 Temmuz arasında açıklanamayacağını söyledi. Ay sonunda YÖK yeni ÖSS sistemi için çalışmaya başlayacak. YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve uzmanların yer alacağı bir komisyon üniversiteye girişte uygulanan farklı katsayının da kaldırılacağı yeni bir sınav sistemi hazırlayacak. Bu sistem 2009 yılında uygulanmaya başlayacak.

KAZA YAPTILAR
Bu arada gün içinde tek tatsız haber Yozgat'tan geldi. Saraykent ilçesi yakınlarında ÖSS'ye katılacak 7 adayın da içinde bulunduğu minibüs otomobille çarpıştı. Otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Ölenler arasında öğrenci yok. Ancak yaralı öğrenciler sınava giremedi.