kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
BELGİN ÇOBAN
kitap

Her zevke, her renge her lezzete göre bir kitap

Özgürlük Yolları:
Baştan söyleyeyim gençlere hitap eden bir kitap bu. Kendini baskı altında hisseden, kıskaçlara girdiğini düşünen ve ille de özgürlüğünü isteyenlerin sesini duyabilirsiniz rahatlıkla. Tabii gelinen son nokta şu: Herkesin özgürlüğünü arama şartları ve bulma yolları birbirine göre farklılık gösterir. Kişinin yapması gereken ise kendi iç sesiyle kendi yolunu bulma çabasını kaybetmemesi. Zehra İpşiroğlu yazdı, Çınar Yayınları'ndan çıktı.

Barbaros:
Tarihi bir roman. Güzel bir serüven. Asırlarca saklı kalmış bir el yazmasının ortaya çıkmasıyla yol alınan hikayede ürkütücü korsanlık yıllarını okuyacaksınız. Midilli Adası'ndan İstanbul'a, Venedik'ten Cezayir saraylarına uzanacaksınız. Tahmin edeceğiniz üzere kan da var bu kitapta, aşk ve ihanet de. Barbaros Hayreddin de var Fransa Kralı Fransuva da... Yazarı Yorgos Leonardos, İnkılap yayınlarından çıktı.

Ayışığında Aşk:
Bu da tarihi ama romantik macera. Viktorya İngiltere'sinde geçiyor. Concordia Glade isimli gizemli bir kadın başrolde. Aşık olduğu adam ise Ambrose Wells. Aşk, tutku, şehvet ne ararsanız bu romanda var. Ve bir de cinayet elbette... New York Times'ın çok satanlar listesindeki bu romanın yazarı daha önce 'Kiralık Nişanlı' kitabıyla Türk okurla buluşan Amanda Quick. Yayınevi de Artemis.

Türk Kültürü:
Bu kitap tamamen Türk dili üzerine. Türkçe'yi kültürümüzün ne kadar yakından etkilediği verilen örneklerle pekiştirilmiş. Misal; Uygurlar'da 'ötmek' biçiminde kullanılan 'ekmek' sözcüğü 'etmek' olarak Eski Anadolu Türkçesi'nde kullanılmış. Bugün Anadolu'da 'etmek'in yanı sıra 'epmek', 'etmeh', 'etmeyh' biçimlerine de rastlanıyor. Prof. Dr. Doğan Aksan'ın bu bilgilendirici kitabı, Bilgi Yayınları'ndan çıktı. 1968: 'Dünyayı Sarsan Yıl' altbaşlığıyla çıkan bu kitapta tahmin edeceğiniz üzere 68 yılı olaylarının iyi bir analizi bulunuyor. Diyesim o günlerde yapılan gösterilerin yapılma nedenleri, oluş şekilleri, günün siyaseti, aydınların görüşleri... Tabii hippilerin oluşması, cinsel özgürlük nidaları, İkinci Dünya Savaşı'nın kültür üzerindeki etkisi gibi pek çok durum da kitapta irdelenen konular arasında. Özellikle o yılları merak eden genç kuşağın aklındaki sorulara yanıt bulabileceği bir kitap bu. Yazan Mark Kurlansky, Everest Yayınları.

Erkekleri Anlama Rehberi:
1. Gözlem: Önlerinde yemek varsa erkeklerin gözü başka bir şey görmüyor.
2. Gözlem: Dikkatleri çok kolay dağılıyor.
3. Gözlem: Poz vermesini iyi biliyorlar.
4. Gözlem: Kadınlara gelince zevkleri çok garip.
5. Gözlem: İstediklerinde çok kurnaz ve yaratıcı olabiliyorlar.
6. Gözlem: Ebeveynleri tarafından basılınca tüm havalı hallerini kaybediyorlar.
7. Gözlem: Erkeklerin aklı tek bir yönde çalışıyor. Anlaşılacağı üzere eğlenceli vakit geçirebilirsiniz bu kitabı okurken. Hem isterseniz bu gözlemlerin ne kadar doğru olduğunu da ölçebilirsiniz. Yazarı Megan Meade, yayınevi Epsilon.

İhanet:
Gerilimi sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir roman bu da. Zaten yazarı da 'gerilim romanları kraliçesi' diye anılıyor. Kocasının, oğlunun öğretmeniyle kendisini aldattığını öğrenen genç kadının duyduğu acı ve öfke öyle bir raddeye geliyor ki... Bilindik bir hikaye gibi görülse de yıkıcılığın denetlenemez boyutlarını ortaya seriyor yazar. Ayrıca kadının psikolojinin her detayı da cabası... Yazan Karin Alvtegen, Can Yayınları.

Allah'sız Müslümanlık:
Üst başlığı; 'Aşksız, Zevksiz'... Alt başlığı; 'Gerileme Sürecinde İslam'ı Yaşama Sorunu'... Allah'sız Müslümanlık deyimiyle neyin anlatıldığını anlatıyor yazarı. Başlıkları vereyim; anlayacaksınız:
* Hacıyağı ile parfüm arasında.
* Biricik hak din tezi ile geriliğin çatışması.
* Akılcı tevhid ve kalbin terk edilişi.
* Evrensel, güncel çatışması ve korsan fıkıh.
* Cihat kültürü ve insan hakları mücadelesi.
* Müslüman insanın edilginlik çıkmazı.
* Muhalefet kültüründen 'kukla Müslüman' çağına.
* İdeolojik İslam'da Marksizm esintileri.
* 'Kadın fitnesi' ve uçkur softalığı... Yazarı Ömer Lütfi Mete, Profil Yayınları.