kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Oğlu hapiste yatan 71 yaşındaki anneye karakolda Türkçe testi

İLİŞKİLİ HABERLER
Oğlu hapiste yatan 71 yaşındaki anneye karakolda Türkçe testi
2006 tarihli Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 88'inci maddesinde, "Cezaevinde telefonla görüşme Türkçe yapılır" deniyor. Hukukçuların anayasa ve Uluslararası İnsan Hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu söylediği tüzük trajikomik olaylara da neden oluyor. Bu olayların bazıları şöyle:

* Buca 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ndeki Mehmet Tari telefonla ailesiyle konuştu. Görüşme, süresi dolmadan kesildi. Tari, cezaevi idaresine dilekçeyle itiraz etti. Savcı, 22 Ocak 2007'de verdiği yanıtta, görüşmenin kesilmesinin "usul ve esaslara uygun" olduğunu söyledi.

* Siirt'te yaşayan Halime Güçlü, 13 yıldır cezaevinde bulunan oğlu Edirne'ye sevk edilince yaşadıklarını İHD'ye şöyle anlatıyor: 'Oğlum telefon edince Kürtçe konuşuyorum, o Türkçe cevap veriyor. Ama dediğini anlamıyorum."

* 20 Kasım 2006'da Elbistan E Tipi Cezaevi'nde tutuklu Abdurrahman Oral, annesi Hacire Oral ile telefonda Kürtçe konuşmasına izin verilmesini istedi. 71 yaşındaki anne Oral, cezaevi idaresinin talebi üzerine Adana Dağlıoğlu Polis Karakolu'na çağrıldı ve ne kadar Türkçe bildiği konusunda uygulama yapıldı.