kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kürtçe, TV'de serbest, ama hapiste yasak

Zülfikar Ali AYDIN - SABAH
Erzurum Cezaevi'nde tutuklu bir mahkûm, Türkçe bilmeyen annesiyle telefonla Kürtçe görüşmek istedi, ancak buna izin verilmedi..
Televizyonda Kürtçe yayına izin veren yasanın Meclis'ten geçmiş olmasına rağmen, Kürtçe yasağı devam ediyor. Erzurum Cezaevi'nde tutuklu olan Fettah Karataş adlı mahkûm, Türkçe bilmeyen annesiyle Kürtçe telefon görüşmesi yapmak istedi, ancak izin verilmedi. Karataş, durumu İnsan Hakları Derneği'ne şikâyet etti.

KÜRTÇE MEKTUP YASAK
Fettah Karataş, derneğe gönderdiği mektupta, annesiyle konuşabilmek için bir yıldır cezaevi idaresine dilekçe verdiğini, ancak Adalet Bakanlığı genelgesiyle "Türkçe dışındaki dillerde konuşmanın yasak olduğu" gerekçesiyle, konuşmasına izin verilmediğini yazdı. Karataş, sonradan öğrendiği bozuk Türkçesiyle kaleme aldığı dilekçesinde, "Bir yıldır telefon Türkçe olmuş. Ailemde Türkçe az bilen vardır. Annem, yengem Türkçe hiç bilmiyorlar, tek Kürtçe biliyor. Bir yıldır burada idareye dilekçe veriyorum. Annemle Kürtçe konuşmak istiyorum..." dedi. Türkiye'de özellikle F ve H Tipi cezaevlerinde, birinci dereceden yakınlar tarafından yapılan ziyaretlerde de Kürtçe konuşulması engelleniyor. Kürtçe yazılan mektuplar da adreslerine ulaştırılmıyor. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Kürtçe'yi yasaklayan 2932 sayılı yasa 1991 yılında kaldırıldı. Ancak Kürtçe ile ilgili tartışma yaratan uygulamalar halen devam ediyor. Cezaevlerinde uygulanan "Kürtçe konuşma yasağı", Ceza İnfaz Kurumları Yönetmeliği'ne dayanıyor.