kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

70 milyon tek yürek

Yeni Haber
Türk futbolu bugün tarihi sınavlarından birini daha verecek. EURO 2008'de A Grubu'nda mücadele eden Milli Takımımız, üçüncü ve son maçında şimdiye kadar hiç yenemediği Çek Cumhuriyeti ile karşılaşıyor. ..
Tek yürek olan 70 milyon, 21.45'te başlayacak maçı atv ekranlarından nefeslerini tutarak izleyecek. Hakem, İsveçli Peter Fröjdfeldt.

Maçın oynanacağı Cenevre Stadı'nda son antrenman öncesinde düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplandıran Terim, eleştirilere tepki gösterirken, İstanbul'a dönünce hesaplaşacaklarını söyledi. İsviçre maçı ve sağanak yağmurla ilgili sorulan bir soruyla başlayan Terim, ''Son maçtan değiştirmek istediğim herhalde yağmur olur. Ümit ederim bu kadar ağır şekilde yağmaz. Takımımız için bu da bir final maçı. İyi yapmak istediğimiz şeyler özellikle İsviçre maçının ikinci yarısını geliştirerek devam ederiz. Sonucu da ümit ederim lehimize olur'' cevabını verdi.

Terim, oynanan maçlar, takımın durumu, grup maçları ve burada oynadıkları maçlarla ilgili olarak ise, ''Turnuva öncesi de takımımız bu konuda deneyimli değil ama başarıya aç olmasının avantaj olduğunu söylemiştim. Çok zor yerlerden geçip buraya geldik. Norveç ve Bosna Hersek'i yenmek zorundaydık. O gruptan çıktık. Arda da 4. tur maçı demiş doğru söylemiş. Onu da geçersek çeyrek finele kalacağız. Bu tip maçlar bile ne kadar alışkın olduğumuzu gösteriyor'' açıklamasını yaptı.

Terim, eleştirilerle ilgili olarak ise şunları söyledi: ''Her ne kadar işimize konsantre olsak da bazı eleştiriler özellikle maskatlı yorumlar, yalan haberler de kulağımıza gelmiyor değil. Bütün ricalarımıza karşın huzurumuzu kaçıracak bu yayınlar kesilmedi. Hatta şu kritik saatlerde belki de eleştiriler arttı. Yabancı basınının alaycı tavarlarına gülep geçiyorum. Hatta kendi ülkeleri için çalıştıklarından dolayı anlayışla karşılıyorum, fakat biz de çıkanları anlamak mümkün değil. Hasan Doğan ile kavgamız var. Kapıyı çekip gitmişiz. İsviçre maçına 24 saat kala konuştuğumuz konu buydu. Şimdi de birileri prim konusunu gündeme getiriyorlar. Daha oyuncular benimle birgün prim konuşmadı. Ben de yönetimle. Çok önemli bir maç öncesi konuştuklarımıza bakar mısınız. Bunun kime ne faydası var. Bir kenara yazdıklarım var. Onlarla da İstanbul'da dönüşümde görüşeceğiz.''

"İSTATİSTİKLER ÇEK'LERDEN YANA AMA"

Terim, Çek Cumhuriyeti ile yapılan eski maçların istatistiğinin Türkiye adına pek iç açıcı olmadığını da belirterek, kendisinin hep olmazları başardığını belirterek, şöyle konuştu:

''Evet istatistiğe baktım çok iç açıcı değil. Bugüne kadar ki maçlarımızda genel olarak Çekler çok daha başarılı olmuş. Ancak bu tip istatistiklerde bu serileri çok bozduk. En azından ben bu tür maçlar hatırlıyorum. 40 sene yenmediğimiz uzun süre yenemediğimiz serileri bozduk. Demek ki kazanma sıramız gelmiş. Çeklerle İzmir'de oynadığımız karşılaşmayı da 2-0 dan 2-2 ye getirdik. Kazanabilirdikte. Baktığımızda Çek Cumhuriyeti penaltı atışlarında 20 penaltıdan hepsini atmış. Her seri bir yerde bozulur. Demek ki bizim açımızdan bu serilerin bozulma zamanı gelmiştir.''

Terim, maçla ilgili sorulan bir soruya ise verdiği cevapta, ''Oyunda hamle zamanları hep olacaktır. O hamle zamanını kullanabiliriz taktik açıdan. İki takımda penaltıya kalmak istemez. Oyuncularımı hiç penaltıya çalıştırmadım. Bu düzeydeki oyunculara penaltı çalıştırılmaz. Galatasaray'la UEFA finalinde de hiç penaltı çalışmamıştık. Listeyi beş dakikada belirledik ve hepsini attık. Kazanmak için her türlü hamleyi yapacağız.'' ifadelerini kullandı.

Takımın teknik ve taktik anlayışının sorulmasına ise gülümseyen Terim, ''Bazı arkadaşlar fedarasyon başkanına da sormuş bunu. O da gülmüş. Mehmet Topal'dan ben de memnunum. Oyunda rakamlar bizi çok fazla bağlamıyor. Bugün aşağı yukarı size kadroyu açıklayacağım. Siz artık oradan nasıl oynayacağımızı yorumlarsınız.'' şeklinde cevap verdi.

Terim, konuşmalarına daha sonra şöyle devam etti: ''Türkiye Ligi ile Avrupa Şampiyonası'nı karıştırıyoruz herhalde. Son dünya kupasını birlikte izlemiştik nerdeyse karşı kaleye giden yoktu. Demek ki o iki ligi karıştırıyoruz. Emre Belözoğlu takım için önemli. Ancak biz bir takımız. Kim oynarsa oynasın görevlerini yerine getireceklerdir. Emre olsa daha iyi olurdu ama onun yerine giren en iyi şekilde mücadele etti.

Servet ise bugün akşam ilk defa düz koşu yapacak. Oynayacağını tahmin ediyorum. Emre Belözoğlu ve Tümer Metin kesinlikle oynamayacak. Servet'in kasık problemini halletmiştik ancak Portekiz maçında dizi sakatlandı. Dizini de hallettik ancak bu kez de eski sakatlığı nüksetti. Servet ve diğer oyuncuların fedakarlığı beni kadroyu açıklamaya yöneltiyor. Servet'in ağrıya karşı da dayanıklılığı üst dezeyde.''

Terim, turnuvanın sürprizlerle geçtiğini, 2006 Dünya Kupası finalistlerinin belki de gruptan çıkamayacağını belirterek, ''Burada çok öneli bir turnuva oynanıyor. Gruptan çıkmak çok zordur. İşte bakın ilk iki maçlar sonunda dünya şampiyonu ve dünya Avrupa şampiyonunun aldığı sonuçlar ortada. Belki Fransa ve İtalya elenecek. Üstelik kıran kırana maçlar oynanırken hava ve saha şartlarıyla uğraşır duruma geldik. Bunlar da işlerimizi zor hale getiriyor. Biz en azından takımdan çıkacak derecede sakatlığa uğramadık. Sağlıklı olmayan oyuncularımızın özveri ile davranması beni mutlu ediyor. Keşke bir 11 hep istediğiniz gibi olsa da öyle devam etse. Ancak bu bazen sakatlık bazen de taktik gereği farklı oyuncular oynayabiliyor'' şeklinde konuştu.

Terim, Çek Cumhuriyeti ile ilgili sorulan bir soruya da, ''Ben de Çek takımını akıllı hem de iyi bir takım olarak buluyorum. Dünya sıralamasındaki yeri de belli'' dedi.

Terim, turnuvada oynanan maçlarla ilgili ve Türkiye'nin grubunun sorulması üzerine ise, ''Çıkan neticeler beni doğruluyor. Birinci maçtan sonra Almanya şampiyon ilan edilirken şimdi vazgeçildi. Çek takımı olmasa başka iyi bir takımla eşleşecektik. Başka türlü de bu 16 takıma bakılmamasını mantıklı bulmuyorum. Nasıl oynayacağımızı yarın sahada hep birlikte göreceğiz. Bu turnuvada 16 tane iyi takım var ve herşey de olabilir'' cevabını verdi.

Sakatlıkların durumu ve tam kadro ile çıkması halindeki halini ise Terim şöyle açıkladı; ''Tam kadro ile çıkarsam evet şaşırabilirim. Bunu bir defa başardık. Üç gün ara ile Macaristan ve Moldova karşısına çıktık ama o zaman da kadroyu beğendiremedik. Önemli olan çocukların sağlığı. Maçlar kazanılır ve kaybedilir. Önemli değil.''

Terim, yağmurla ilgili olarak ise, ''Ben yağmuru eşit olarak görüyorum. Yeter ki tufan olmasın. Çünkü İsviçre maçındakine ben yağmur diyemeyeceğim. Hem iki takım hem de seyirciler için iyi olmaz. Ama oyuncularımız şartlara uyacaktır.'' açıklamasını yaptı.

TERİM İLK 11'İNİ AÇIKLADI

Bu arada, Fatih Terim, yarın TSİ 21.45'te oynanacak Çek Cumhuriyeti maçının 11'ini de açıkladı. Buna göre Terim'in 11'i şöyle;

Volkan, Hamit, Emre Güngör, Servet Çetin, Hakan Balta - Tuncay, Mehmet Topal, Mehmet Aurelio, Semih Şentürk, Nihat Kahveci.
Terim, 11'ini açıkladıktan sonra bir basın mensubunun Servet oynamazsa bir alternatifiniz var mı? sorusuna ise, ''Servet oynayamazsa ben varım. Rahat olun. Metin hoca, Oğuz hoca hazır. Müfit hocanın problemi var o oynamaz'' dedi.

NİHAT KAHVECİ: ''TAKIM AZ GOL ATIYORSA SUÇLU BENİM''

Avrupa şampiyonalarının her zaman zor olduğunu belirten Nihat Kahveci ise gol pozisyonuna giremememizle ilgili olarak, ''Fazla gol pozisyonu bulamıyorsak ben de ilerde oynayan oyuncu olarak suçlu benim. İki maçta iki gol attık. Üç puanımız var. Belki az pozisyonlara girdik ama kazanmasını bildik. Çok pozisyona girip gol atamamaktansa az girip atmayı tercih ederiz. Eğer bu konuda bir sorun olursa sahadaki oyuncuların performansından kaynaklanır. İnşallah yarın çok fazla pozisyona gireriz ve goller atarız. İnşallah yarın bir pozisyona girer onu da atıp kazanırsak seviniriz'' diye konuştu.

Nihat, şampiyonaya gelen bütün takımlar çok kuvvetli olduğunu da belirterek, ''Çek Cumhuriyeti'nin turnuvada oynadığı ilk iki maçına baktığımızda çok disiplinli oynuyorlar. Belki geçtiğimiz döneme göre dünya yıldızları çok fazla yok. Ama inanılmaz bir takım oyunu oynuyorlar. Önemli olan bizim bu maçta neler yapacağımız. Onlara karşı önemli bir galibiyetimiz yok. İstatistikler belki böyle ama devam edecek diye bir kural yok. Biz isteğimizi sahaya yansıttığımızda yenemeyeceğimiz takım yok.'' dedi.

Nihat, Çek Cumhuriyeti'nin ünlü kalecisi Cech ile ilgili olarak da, ''Dünyanın en iyi kalecilerinden biri. Takımı için çok önemli. Zaten kaleciler takımları için önemlidir. Kritik kurtarışlarla maçın gidişatını değiştirebiliyor. Gol yemeyen kaleci yok. İnşallah pozisyonlara girersek ona gol atacağımıza inanıyorum.'' yorumunu yaptı.