kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Dağıtım özelleştirmesinde 'yabancılar'a ne oldu?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 11 ili kapsayan Başkent ve üç ili kapsayan Sakarya bölgesi için gelen teklifleri açıkladı. Her iki bölgeye de beşer teklif var. Ama nedense daha önce adları geçen yabancı enerji devleri ortada yok.
Oysa 2007 yılı başında Başbakan Tayyip Erdoğan, ihale sürecini ertelediğinde Başkent Elektrik için 25, Sakarya Elektrik için ise 30 önbaşvuru vardı. Listede, İspanyol Endese, Ibardola, İtalyan Enel, Alman Eon ve Simens gibi devler bulunuyordu. Aradan bir buçuk yıl geçti, aynı bölgeler yine ihaleye çıktı ancak bu kez yabancılar sahnede değil. Sadece ortada Sabancı'nın Avusturyalı ortağı Verbund ile Akkök'lerin Çek ortağı CEZ görünürde var.
Tabii burada ilk akla gelen AKP'nin kapatma davasıyla ilgili süreç. Yabancı yatırımcı dava sonucu belli olmadan böyle bir ihale sürecinde şimdilik yer almayı tercih etmemiş olabilir. Gerçi geçtiğimiz günlerde bir toplantıda karşılaştığımız Akök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, "Bizim ortağımızın öyle bir kaygısı yok ve ihalede de yer aldı. Benim duyduğuma göre yabancılar süreyi yetersiz bulmuş ve hazırlanamamışlar. Hatta süre uzatılsın diye teklif bile etmişler" diyerek başka bir noktaya dikkat çekiyor.
Söylentilere göre ise yabancılar 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konulacak otomatik fiyat mekanizmasının işleyişini görmek istiyorlar. Yine ihale süreci ve sonrasına bir bakmak ona göre pozisyon almak niyetindeler. Her şey yolunda giderse zaten parayı bastırıp sonradan ortak olmak mümkün. O nedenle tahminler yabancıların bir köşede 'bekle-gör' deyip beklediği yönünde.