kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bestekar Avni Anıl vefat etti

Yeni Haber
Ünlü Türk Sanat Müziği bestekarı ve Devlet Sanatçısı Avni Anıl, solunum yetmezliğine yol açan kronik bir akciğer hastalığı olan akciğer amfizemi nedeniyle vefat etti.

Uzun yıllardır İzmir'de yaşayan bestekar Anıl'ın büyük kızı Eser Tunal yaptığı açıklamada, babasının akciğer amfizemi hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü, solunum yetmezliği çektiği zamanlarda hastanede müdahale edildiğini söyledi.Tunal, ''rahatsızlığını son dönemde iki gün hastane, bir gün evde serum takarak kontrol altında tutuyorduk, ama son 3 gündür yemek yemeği de reddediyor, 'canım istemiyor, içim almıyor' diyordu. Sabaha karşı saat 08.00'de vefat etti'' dedi. Babasının geçen 23 Nisanda tam olarak 80 yaşını doldurduğunu anlatan Tunal, ''Amfizem dışında belirgin bir rahatsızlığı yoktu. Defin için Ankara'da olan kızkardeşimiz Alev Anıl Işıkçı'nın İzmir'e gelmesini bekliyoruz. Annem Mine Anıl ve erkek kardeşim Ezgi Anıl ile dostlarımız herkes çok üzgün. Türkiye'nin başı sağ olsun'' dedi.Besteran, pazartesi günü Alsancak Hocazade Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verilecek.

AVNİ ANIL KİMDİR?

İstanbul'da 23 Nisan 1928 yılında doğan Anıl, Selimiye'deki Ondokuzuncu İlkokulu bitirdi, Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesinde okudu, askerlik sonrası Polis Enstitüsüne girdi. Anıl, 1955 yılında polislikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı, Akşam gazetesinin sanat sayfasını 3 yıl yönetti. İstanbul Radyosunun haber servisinde 1955-1967 yılları arasında çalışan Anıl, 1967 yılında ''Anıl Yayın Ajansı''nı kurdu, Dünya gazetesinin sanat sayfasını yöneten Anıl, ''Musiki ve Nota'' adlı dergiyi çıkardı. Anıl, ''Musiki Sözlüğü'' adı altında dört ciltlik eserinde musiki tarihi için önemli hatıralar yayımladı. Anıl'a 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Çok sayıda sevilen şarkıya imza atan Anıl'ın, ''Mihrabım'', ''Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul'un'' ''Bir Ateşim Yanarım, Külüm Yok, Dumanım Yok'', ''Kader Kime Şikayet Edeyim Seni Bilemem'', ''Şarkılar Yazdım Sana'' gibi bestelerini yaptığı sevilen şarkıları vardı.

120'yi aşkın eseri bulunduğu bildirilen Avni Anıl evli, iki kız ve bir erkek çocuk babasıydı.

AA