kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sevgi Gönül Salonu'nda sergilenen rölyefler yıllarca depolarda bekledi.

Afrodisias yeniden doğuyor

Figen YANIK
07.06.2008
Afrodisias'ta Roma imparatorlarıyla Yunan kahramanların rölyeflerinin sergilendiği Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu, arkeolojide yeni bir sayfa açtı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Afrodisias yeniden doğuyor
Anadolu'da nereye adım atsanız, toprağın altından çıkan tarihi zenginlik karşısında başınız dönüyor. Anadolu'daki ilk yerleşim olarak bilinen ve 9 bin yıl öncesine tarihlenen Çatalhöyük başta olmak üzere; Efes, Perge, Troya bunlardan sadece bazıları... Binlerce yıl sonra keşfedilen bu tarihi yerleşimlere, 1961'de katılan Batı Anadolu'daki Afrodisias da gerek mimarisindeki estetik üstünlük gerek İmparator Augustus'un sınırlarının genişliğiyle eski medeniyetler arasında çok önemli bir yere sahip. Adını güzellik tanrıçası Afrodit'ten alan, Aydın ilindeki Karacasu ilçesinde, Geyre'de yer alan Afrodisias antik kenti, Yunan ve Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanlarının en etkileyicilerinden biri... 1987'de kurulan Geyre Vakfı'nın sponsorluğunda, New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından yürütülen kazı ve inceleme çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanıyor.

SEVGİ GÖNÜL'ÜN VASİYETİYDİ

Sevgi Gönül'ün de hayattayken kazılarını yakından takip ettiği Afrodisias antik kenti, yine onun vasiyeti üzerine yeni bir sergi salonuna kavuştu. Afrodisias Müzesi'ne eklenen Sebasteion-Sevgi Gönül Salonu adlı bölümde, Sebasteion, bir diğer adıyla İmparatorlar Tapınağı'ndaki rölyefler, hikâyeleriyle birlikte sergilenmeye başladı. Mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan salonun ışıklandırma çalışmalarını da Yıldız Teknik Üniversitesi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen açılışa 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Rahmi Koç, Ömer Koç, Melahat Arsel, Ethem Sancak, Ara Güler'in de içlerinde olduğu 200'den fazla konuk katıldı. Geyre Vakfı Başkanı Ömer Koç, Afrodisias antik kentine çok önem veren halası Sevgi Gönül adına açılan bu salonla onun vasiyetini yerine getirmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kendisinin de 1983'te, o zamanki kazı başkanı Prof. Erim'in yanında bir yaz kazılara katıldığını söyleyen Koç, 2010 yılı sonunda Sebasteion Tapınağı'nın aynı haline getirileceğini açıkladı. Sergilenen rölyeflerin sponsorları arasında Semahat Arsel, Tülin-Erdoğan Demirören, Monik-Ceri Benardate, Ender Mermerci, Belma-Saffet Simavi'nin de olduğu pek çok ünlü isim var. Dörtnala koşan mavi-gri mermerden kanatlı atın sponsorluğunu üstlenen Ender Mermerci, Umarım başka atlarım da olur,'' sözleriyle gururunu dile getirdi.