kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anadolu müziği icra ediyorum

- Froots, dünya müziği dergisi olmasına rağmen, ilk albümünüzü listesine koyup analiz etmiş.
- Kesinlikle dinlenmiş ve iyi analiz edilmiş bir yazıydı. O yazıdan sonra beni 2007'de Turkey Now'a çağrıldılar. Hollanda'da workshop'lara katıldım. Orada bana "Türk müziği çelloyla nasıl icra edilir ki?" diye sordular.

- Saf olmaktan bahsettiniz de. Özellikle Alevi kökenli müziklerde hale girmekten bahsedilir, saflık ve müzikle iç içe olmak manasında.
- Bütün dinlerde var. Hepsi tekrar üzerinedir. Kuzey Afrika'da def kullanılır, def çalarken hemhal olunur.

- Faslı Jajouka müzisyenleriyle Rolling Stones beraber çalmışlardı, hem de hiç yabancılık çekmeden.
- Albümün en sonundaki eser Zikir. Bu benim için çok önemli. İnsanlık adına dua. Zincirleme bir uyarlama var. Önce Doğan Dikmen başlıyor. Doğan, soloyu okuyor ama aynı zamanda kalabalığın içindeymiş havasını yaratmaya çalıştık. Sesler enstrüman gibi kullanıldı. Bahsettiğin müzikal karşılaşmaları tuhaf görmemek gerekir. İlk albümünde Rum, Yahudi, Ermeni türkülerini kulandım. Bütün Anadolu coğrafyası aynı albümde toplanmış gibiydi. Eğer samimiyseniz arada sınırlar görmezsiniz. Unutmadan söylemek istediğim bir şey var; iki albümünün de isim babası Murat Bardakçı. Müzikal destek de verdi ama albümün ismi benim için önemli. Invocations; Yakarış, niyaz gibi binlerce anlamı var. Prayed (dua) değil. Duanın tek taraflı ve kısıtlayıcı bir anlamı var ama invocations daha zengin bir kelime. Froots dergisi Uğur Işık'ın albümünü listesine almış.

- Bu albüm hangi rafa konur sizce?
- Müzik marketlere ilk gittiğimde klasik müzikler arasında gördüm. Dünya müziklerinde ve bir kere de dini müzik rafında gördüm. Bu dağınıklık gibi ama değil. Hepsi de albümde var, yan yana duruyorlar. Bana sorarsanız "Anadolu müziği icra ediyorum," derim.