kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Economist Türkiye'yi masaya yatırdı

Yeni Haber
Türkiye'de "laikler ile dindarlar"ın yeni bir çatışmaya doğru ilerlediği öne sürüldü. The Economist dergisi, "Laiklerin AKP'ye saldırısı nedeniyle Türkiye'deki radikal İslam tehlikesi artmış olabilir" iddiasına yer verdiği haber analizinde Türban değişikliğinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "stratejik hata"sı olduğu görüşlerine dikkat çekti. Bu arada, dergi, IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni'nin hükümetin yerel harcamaları artırma planlarına ilişkin "Türkiye, cambaz ipinde yürüyor" sözlerini de aktardı.

The Economist dergisi, son sayısında "Türbanın ötesinde" başlıklı haber analizinde Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirirken "Laikler ile dindarlar, demokrasi ve Türkiye'nin Avrupa'daki şansı için öngörülemez sonuçları olacak yeni bir çatışmaya doğru ilerliyor" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin AKP hakkındaki kapatma davasının açılmasından beri kargaşa içerisinde olduğunu öne süren dergi, sorunların Mahkeme'nin türban kararı ile daha da yoğunlaştığını kaydetti.

Dergi, Mahkeme'nin 2 oya karşın 9 oy ile türban yasağını kaldıran anayasa değişikliğini iptal ederek kapatma davası konusunda "açık bir sinyal" gönderdiğini yazdı.

"AKP DAVASI YARGI DARBESİ"

İngiliz dergisi, "Birçok kişi için dava bir yargı darbesi gibi: AKP'nin simgelediği, yükselen dindar Türklerden oluşan sınıf ile zenginlik ve sosyal alanı paylaşmayı reddeden bir elidin iktidara tutunmak için bir son çaba. Aynı zamanda anayasa mahkemesinin prestijini daha da fazla zedeleyebilir" yorumunu yaptı.

"Meydan okuyan" Başbakan Erdoğan'ın karşı koymaya "yemin ettiği"ni yazan dergi, bazı AKP yetkililerinin, sokaklara milyonlarca destekçisinin indirme hayalinin olduğunu ancak "bunun gerçek bir askeri darbe provoke etme riskinin yaratılabileceğini bildiklerini" belirterek bir AKP'linin "Boğazlanmaya götürülen kuzular gibiyiz, kaderimize baş eğdik" sözlerini de yansıttı.

The Economist, AB'nin, AKP'nin kapatılması halinde üyelik müzakerelerinin askıya alınabileceğini ima ettiğini ancak bazı AB ülkelerinde Türkiye'nin üyeliğine olan muhalefetin nedeniyle zaten çok az Türkün katılımın gerçekleşebileceğine inandığını kaydetti.

IMF ŞEFİ: "TÜRKİYE CAMBAZ İPİNDE YÜRÜYOR"

En büyük caydırıcı unsurun ekonomi olabileceğini de belirten dergi, "Yatırımcının güveni, hükümetin Mayıs ayında sona eren IMF anlaşmasının uzatılmasına ilişkin kararsızlığın nedeniyle sarsıldı. Dergi, bu çerçevede IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'nin değerlendirmesine de yer verdi.

Lorenzo Giorgianni de, hükümetin, yerel yönetimlerin harcamalarını artırma planlarına değinerek "Finansal piyasalar gergin olmayı sürdürürken, Türkiye cambaz ipinde yürüyor ve politika hatalarını potansiyel olarak çok pahalı haline getiriyor. Özellikle, planlanan belediye finansmanı reformu gibi açıklanan mali hedeflerin gerçekleşmesini baltalayabilecek yeni girişimler, politika dengelerini bozabilir ve onlardan kaçınılmalı" dedi.

Buna karşın, dergi, İstanbul'da finansman çevrelerinde birçok kişinin AKP'nin yasaklanması halinde bile "alarm için bir neden görmediği"ni, "daha akıllanmış olan" bir AKP'nin yeni bir parti adının altında yeniden faaliyet göstereceğini düşündüklerini belirtti.


"TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİ ERDOĞAN'IN STRATEJİK HATASI"

Ancak herkesin AKP'nin krizden yara almadan çıkacağını düşünmediğini de kaydeden dergi, şöyle devam etti:

"Sayın Erdoğan'ın müttefikleri bile, türban değişikliğini, yeni bir anayasa çerçevesindeki daha geniş bir reform paketine dahil etmek yerine Meclis'ten geçirttiği için stratejik bir hata yaptığı görüşünü paylaşıyorlar. Laiklerin korkularını yatıştırmak yerine bazı AKP üyeleri, türbana yakında hükümet dairelerinde de izin verileceği diye böbürlendi."

Dergi, sınır ötesi operasyonların nedeniyle Güneydoğu'daki AKP'ye desteğin azaldığını öne süren dergi, Başbakan Erdoğan'ın da DTP milletvekillerini görmezlikten geldiğini, 1 Mayıs olaylarının imajına yardımcı olmadığını yazdı.

Tüm hatalarına karşın anketlerin AKP'nin büyük bir farkla önde gittiğini gösterdiğini belirten dergi, yine "Dindar Türklere siyasette ifade etme olanağını vererek onların demokrasiye olan inancını pekiştirdiği" görüşünü de dile getirdi.

The Economist, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından "radikal grupların haklarını yasa dışı yollarından elde etmeye çalışabileceği" görüşlerine de dikkat çekerken de "Başka bir deyimle, laiklerin AKP'ye saldırısı nedeniyle Türkiye'deki radikal İslam tehlikesi artmış olabilir" iddiasına yer verdi.

(ANKA)