kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karne hediyesinin mesajına dikkat

Yeni Haber
Başarılı öğrenciye alınacak karne hediyesinin, ''En değerli ödülün öğrenmek olduğu mesajını'' taşıması gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, yaptığı açıklamada, çocukların okulda daha başarılı olabilmeleri için temelde, kişisel iç disipline, çabaya, saygıya, takdir edilmeye ve güçlü bir sevgi bağına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

İyi bir anne-baba olmanın çocuğun bu ihtiyaçlarını karşılamayı gerektirdiğini vurgulayan Kutlu, sınavlarda veya öğretim yılının sonunda öğrencinin elde ettiği başarıdan çok çabasının önemsenmesinin ise daha akılcı bir yaklaşım olduğunu hatırlattı.

Öğrencinin görevinin, başarıya ulaşmadan çok, elinden gelenin en iyisini yapması olduğunu vurgulayan Kutlu, ''Çocuk ne kadar zeki de olsa her şeyi yapamayabilir, her zaman başarılı olmayabilir. Katı ve çok büyük beklentiler, çocuklarda 'anne-baba sevgisinin ancak imkansızı gerçekleştirdiğinde kazanıldığı' düşüncesini oluşturabilir ki bu öğrencileri umutsuzluğa düşürür'' dedi.

Çocuktan başarı beklerken, kapasitesini ve kötü şansı da hesaba katmak gerektiğini ifade eden Kutlu, şöyle konuştu:

''Çocuklar eğer dönem veya yıl sonlarında başarılı olmuşlarsa, örneğin güzel karne getirmişlerse bunu fazla da abartmadan ödüllendirmek çok iyi bir yoldur. Bu durum, ödüllendirme için bir fırsat olarak görülmeli ve asla ihmal edilmemelidir. Ancak, bu ödülün çok gösterişli veya çok değerli olması gerekmez. Böylece öğrenci aslında en değerli ödülün 'öğrenmek' olduğu mesajını da almış olacaktır. Eğer ödül konusunda abartılı davranılırsa, çocuk, artık öğrenmeyi ikinci plana atıp daha sonraki yıllarda daha değerli ödülleri almayı esas amaç haline getirebilir.''

''BAŞARISIZLIKTAN DERS ALMAK''

Kutlu, çocuklara başarıyı da, başarısızlığı da soğukkanlılıkla karşılamaları gerektiğinin mutlaka öğretilmesi gerektiğini belirtirken, bu öğrenim sürecinde ise ailelere büyük görev düştüğünü söyledi.Başarılı da başarısız da olsa ailelerin her zaman çocuğunun yanında olması gerektiğini bildiren Kutlu, şunları kaydetti:

''Çocuk başarısız olduğunda da ailenin ona destek vermesi, yanında olduğunu hissettirmesi gerekir. Çünkü başarısızlığın yaratacağı olumsuz etki, başarının yaratacağı olumlu etkiden her zaman daha büyüktür. Okul başarısızlığı bir uyarı olarak kabul edilmeli ve bundan ders alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki 'ders alınmış bir başarısızlık'' en büyük başarıdır.''

AA