kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin ile Tayvan tarihi anlaşma imzaladı

Yeni Haber
Çin ile Tayvan arasında tarihi bir anlaşma imzalandı. Artık iki taraf arasında doğrudan uçuşlar yapılabilecek.

Çin'in başkenti Pekin'de 10 yıl aradan sonra dün başlayan ikili heyet görüşmeleri kapsamında, 4 Temmuz'dan itibaren cuma ve pazartesi günleri arasında 18'i gidiş ve 18'i dönüş olmak üzere haftada toplam 36 sefer düzenlenmesi konusunda bugün anlaşma imzalandı.

İki taraf arasında doğrudan uçak seferleri güvenlik nedeniyle yapılamıyordu. Ulaşım Hong Kong ve Macao üzerinden aktarmalı olarak yapılabiliyordu. Ancak uçuşlar sadece bayramlarda istisnai olarak doğrudan yapılabiliyordu.

Anlaşma, Merkezi Çin'in ana kesimindeki Tayvan Boğazı'nın İki Yakası Arasındaki İlişkiler Derneği ile merkezi Tayvan'daki Tayvan Boğazı'nın İki Yakası Arasındaki Temas Fonu arasında imzalandı. Anlaşmayla Çin'in kıta kesiminden turistler 16 Haziran'dan itibaren günde en fazla 3 bin turist 10 yada 40 kişilik gruplar halinde Tayvan'a gidebilecek. Kalış süresi de en fazla 10 gün olacak. Geçerli kurallara göre adaya aktarmalı olarak bin turistin gitmesine izin veriliyordu.

Anlaşmaya göre Çin, başlangıçta Pekin, Şanghay, Guangzhou, Xiamen ve Nanjing havaalanlarını Tayvan uçuşlarına açacak. Uçak seferleri duruma göre zamanla artırılabilecek ve söz konusu havaalanlarına Chengdu, Chongqing, Hangzhou, Dalian, Guilin, Shenzhen ve diğer yerler de eklenebilecek.

Tayvan ise Taipei, Taoyuan, Kaohsiung, Taichung, Penghu, Hualien, Kinmen ve Taitung olmak üzere sekiz havaalanını Çin'den gelecek uçuşlara açacak.

Taraflar 1999'da egemenlik sorunlarından dolayı görüşmelere ara vermişti. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou'nun çağrısıyla başlayan görüşmelerde siyasi konular gündeme getirilmedi. Cumhurbaşkanı Ma, 20 Mayıs'ta göreve başlarken, ikili görüşmelerin yeniden başlatılması gerektiğini söylemiş ve cumhurbaşkanlığına aday olduğu sırada seçim kampanyasını ana kıta Çin'le ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi üzerine kurmuştu.

Çin ve Tayvan adası, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949 yılından beri fiilen ayrı durumda. Pekin yönetimi, Tayvan'ı eyaleti olarak görüyor ve bağımsızlık ilanını savaş sebebi olarak görüyor.

CİHAN