kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kene avcısı sülünler İstanbul'da

Yeni Haber
İstanbul'da piknikçilerin korkulu rüyası olan kenelerle mücadele etmek için yetiştirilen sülünler işbaşı yaptı.



* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


Sülünlerden herbiri günde yaklaşık 300 kene yiyor. Bugüne kadar 12 bin sülünün doğaya salındığını belirten Polenezköy Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu Sorumlusu Antoni Vilkoşevski, yıl sonuna kadar 5 bin sülünü daha ormana salacaklarını söyledi.

Son zamanlarda artan kene şikayetleri üzerine çıkış yolu arayan yetkililer, çözümü sülünlerde buldu. Günde yaklaşık 300 kene yedikleri belirtilen sülünlerin üretimine öncelik veren İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün Polonezköy'deki Sülün ve Keklik Üretim İstasyon'unda binlerce sülün yavrusu doğaya salmak için yetiştiriyor.

Özellikle kene ve ağaç kurdu gibi zararlı böceklerle beslenen sülünlerin tam anlamıyla kene avcısı oldukları belirtildi. Doğal hayatın dengesinin bozulmasıyla çoğalan kene ve zararlı ağaç kurtları orman tabanında dolaşarak beslenen sülünler tarafından tek tek toplanıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 12 bin sülün doğal alanlara salındığını belirten Sülün ve Keklik Üretim İstasyonu Sorumlusu Antoni Vilkoşevski, yıl sonuna kadar 5 bin sülünün daha ormanlara bırakılacağını söyledi. Üretim İstasyonu'nda sülünlerin nasıl üretildiğini aşama aşama anlatan Antoni Vilkoşevski, uzun süredir devam eden çalışmaların sonuç verdiğini, piknik alanlarına giden vatandaşların çevrelerinde sülün gördüklerini ifade etti.

Sülünlerin ormanda ustaca dolaştıklarını ve zararlı böcekleri avladıklarını da ifade eden Vilkoşevski, "Sülünler çok akıllı ve sezgileri gelişmiş olan hayvanlar. Tam anlamıyla 'kene düşmanları' da diyebiliriz. Doğal ortamda genelde dolaşarak beslenirler. Yerdeki zararlı böcekleri tek tek toplarlar. Burada yetiştirtiklerimizi doğaya salıyoruz. Şu anda yaklaşık 2 bin sülün, doğal ortama salınmaya hazır halde bekliyor. Yıl sonuna kadar bu sayı 5 bin olacak." diye konuştu.



(CİHAN)