kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eşcinsel dürtülerim ruhsal bozukluk mu?

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
12.06.2008
Eşcinsellerin kendilerini suçlu, yalnız, huzursuz ve depresif hissetmesi sık rastlanan bir durumdur. Benliğe yabancılık hissi veren eşcinsellik cinsel terapi ile değiştirilir ..
10 yıl önce eşcinsel duygularım nedeniyle eşimden ayrıldım. Kafam çok karışık, ne yapacağımı bilemiyorum. Bu durumdan kurtulup, evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyorum. Eşcinsellik bir ruhsal bozukluk mudur? M.Ç./Ankara

Bana yönelttiğiniz "Eşcinsellik bir ruhsal bozukluk mudur?" sorusu, genel hekimlik uygulamasında önemli bir sorudur. Çünkü ruhsal bozukluk veya anormal davranış, göreceli kavramlardır.

Sık rastlanan bir durum
Zira öncelikle normalin tarif edilmesi gerekir. Yaşadığı toplumdaki kişilerin çoğunluğunun değer yargılarını benimseyen ve toplumun geneline uygun davranan birey normal, aykırı hareket eden birey ise anormal olarak adlandırılabilir. Bu açıdan bakıldığında eşcinsellik anormal bir davranış olarak görülebilir. Ancak ruhsal bozukluk olup olmadığını belirleyen en önemli etken ise kişinin kendini nasıl hissettiğidir. Eşcinsellerin kendilerini suçlu, huzursuz, yalnız, depresif, sıkıntılı ve gergin hissetmeleri sık rastlanan bir durumdur. Yani ruhuna ve benliğine aykırı olduğu halde eşcinsel eylemlerini sürdürmek zorunda kalmak veya bu dürtüyü kontrol edememek, kişide ruhsal sıkıntı yaratabilir. Benliğe yabancı eşcinsellik, terapi ile değiştirilebilir. Önemli olan; değişime inancınız ve ne istediğinizdir.