kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aytmatov’un cenazesi Kırgızistan'a getirildi

AA
Yeni Haber
Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un cenazesi Almanya'dan Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e getirildi.

Tedavi gördüğü Almanya'nın Nürnberg kentinde önceki gün ölen ünlü yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov'un cenazesi, Kırgızistan Hava Yollarına ait özel uçakla Bişkek'e getirildi. TSİ 16.45'de alana inen uçağı karşılamaya ailesi, çok sayıda yakını, devlet yetkilileri, Kırgızistan'daki Türk toplumu temsilcileri geldi.

Cenazeyi almak için havaalanına tören mangası gelirken, uçaktan ilk olarak cenaze indirildi. Askerler tarafından Kırgız bayrağına sarılan tabut omuzlarda taşınarak arabaya konuldu.

Devlet Sekreteri Nuur Uluu Dosbol ve Devlet adamı Turdakun Usubaliyev, Aytmatov'un ailesine, yakınlarını ve tüm Kırgızistan halkına baş sağlığı dileyerek, üzüntülerini belirttiler.

Bu arada, Aytmatov'un cenazesini karşılamak üzere havalimanında toplanan yakınları gözyaşına boğuldu. Cenazeyi taşıyan araç konvoyu yazarın evine hareket etti.

Aytmatov'un cenazesini karşılayanlar arasında bulunan Kırgızistan'ın Türkiye Fahri Konsolusu ve İşadamı Yusuf Uğur, AA'ya yaptığı açıklamada, ''Aytmatov'un ölümü tüm Türk dünyasını derinden üzdü. Acımız ve kaybımız çok büyük. Aytmatov, sürekli Türk çevrelerine büyük destekte bulundu. Türkiye ve Kırgızistan arasında sevgi köprüsü oldu" diyerek, Aytmatov'un ailesine sabır ve baş sağlığı diledi.

Aytmatov'un ölümü dolayısıyla ilan edilen yastan ötürü , ülkedeki bayraklar yarıya indirildi.

Aytmatov'un cenaze töreni başkentteki Milli Filarmonya'da 14 Haziran günü yapılacak. Naaşı Ala-Too Meydanı'na kadar taşınacak Aytmatov, daha sonra Bişkek yakınlarındaki Çon-Arık köyünde bulunan ''Ata-Beyit'' anıt mezarında, babası Torekul Aytmatov'un yanında toprağa verilecek.