kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İmparator Terim"

Yeni Haber
Avrupa Şampiyonası'nda İsviçre ile Türkiye arasındaki maç öncesi "Bu akşam her halükarda döner yiyeceğiz'' manşeti ile dalga geçen Blick gazetesinin 2-1'lik yenilgi sonrası seçtiği yeni manşet, "Dışarıda Kaldık" oldu. Gazete daha önce kebap olarak tasvir ettiği Teknik Direktör Fatih Terim için ise bu kez 'İmparator' lakabını tercih etti.

İsviçre'nin Blick gazetesi, Türkiye ile İsviçre arasındaki maç öncesi yayınladığı karikatürde Milli Takımı Antrenörü Fatih Terim'i döner kebap olarak karikatürize etmiş ve Türk asıllı futbolcu Hakan Yakın'ı da kebabı kesecek futbolcu şeklinde yansıtmıştı. Gazete haberi "Öyle ya da böyle kebap yiyeceğiz'' başlığı ile vermişti.

Maçtan önce "Kebap yiyeceğiz" başlığı atan Blick, Türk Milli Takımı'nın Semih ve Arda'nın iki gölü ile İsviçre'yi sahadan eli boş göndermesinin ardından ise internet sayfasında daha sade bir başlık seçti: "Dışarıda kaldık". Teknik Direktör Fatih Terim'i maç öncesi kebaba benzeten gazete, maç sonrasında ise "Terim'in milli takım oyuncuları önünde durduğu fotoğrafın altına, "İmparator Terim, oyunu ciddi bir yüz ifadesi ile takip etti'' şeklinde yazdı.

''ARDA: TÜRK İNİESTA''


Avrupa Futbol Şampiyonası (A) Grubu'nda Türkiye'nin İsviçre'yi 2-1 yenmesine geniş yer ayıran İspanyol basını, ''Türkiye, ilk ev sahibini kupa dışı bıraktı'' diye yazdı.

Marca gazetesi, şiddetli yapğmurun maça damgasını vurduğunu belirterek, ''İsviçre için Avrupa Kupası'nın su gibi geçtiğini'' yazdı. El Pais, ''Arda, can çekişen Türkiye'ye yeniden hayat verdi'', El Mundo ''İsviçre öldü, yaşasın Türkiye'', As ''Futbolun adaletsizliği, dağınık Türkiye'yi ödüllendirdi'' ifadelerini kullandı. İspanyol gazeteleri, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nin gelecek maçta berabere kalmaları halinde turu geçenin penaltılarla belli olacağını da vurguladı.

Öte yandan İspanyol basını, maçın uzatma dakikalarında Türkiye'nin galibiyet golünü atan Arda'ya övgüler yağdırdı. ''Maçın başaktörü'' olarak gösterilen Arda, attığı golle ''Türkiye'ye hayat veren'' futbolcu olarak gösterildi. Barcelona ve İspanya Milli Takımı'nın yıldızı olan İniesta'ya atıfta bulunularak ''Arda: Türk İniesta'' ifadesini öne çıkaran La Vanguardia gazetesi, Arda'nın genç yaşına rağmen Milli Takım'da sorumluluğu üzerine aldığını yazdı.

''21 yaşında lider oldu'' denilen Arda için yapılan yorumlarda şu ifadeler kullanıldı:

''Yıldız olmak için gelecek vadeden genç bir futbolcunun farkı, onun teknik kapasitesi, oyun vizyonu, hızı veya kaleye şut çekişi değildir. Hiç şüphe yok ki bunlar gereklidir, ama esas farkı yaratan bu kişinin yaşıdır. Sorumluluk sahibi olabilme kapasitesi ve ihtiyaç duyulduğunda takımını sırtlayabilmesidir. İniesta, bu şarttan dolayı bu kadar değerli bir futbolcu oldu. Türkiye de Avrupa Kupası'na diğer genç yıldız futbolcuların yolunu izleyecek yeni bir çocuğu getirdi. Henüz 21 yaşındaki Arda, taraftarların hoşuna giden bir oyun sergileyen yaratıcı bir orta saha oyuncusu. Futbolcu olarak son yıllarda kayda değer bir gelişme gösterdi ve Avrupa Kupası onun için iyi bir vitrin olacak. Açık bir şekilde zafer kazanana ve takımının kaptanı olana kadar Türkiye'den ayrılmak istemediğini söyledi, ama Avrupa'daki büyük liglerdeki takımlardan bazıları onun fikrini değiştirmeye çalışmalı.''

FRANSIZ BASININDA TÜRKİYE'NİN İSVİÇRE GALİBİYETİ

Fransa'da yayımlanan spor gazetesi L'Equipe, Avrupa Futbol Şampiyonası (A) Grubu'nda Türkiye'nin 2-1 skorluk galibiyetini, ''İsviçre için şiddetli hayal kırıklığı'' başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Fransa'daki gazeteler, grev yüzünden bugün bayilerde satışa çıkmadı, ancak gazetelerin internet siteleri dünkü maça geniş yer verdi.L'Equipe gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, ''İsviçre için hazmetmesi zor bir mağlubiyet'' ifadesi kullanıldı. Fransız gazetesi, 2000 yılında Belçika'nın düştüğü duruma bu sefer İsviçre'nin düştüğünü yazarak, daha ilk turda İsviçre'nin turnuvadan elendiğine dikkati çekti.

Le Figaro gazetesi ise ''Türk milli futbol takımının maça iyi başladığını, ancak şiddetli yağmurla birlikte, orta sahanın da etkisiz olmasıyla ilk yarıda üstünlüğü İsviçre takımına kaptırdığı'' yorumunu yaptı.

Türk milli futbol takımının daha teknik oyunculardan kurulu olduğunu hatırlatan gazete, ikinci yarıda gelen değişikliklerle Türk milli futbol takımının maçı galip bitirdiğini yazdı.

Liberation gazetesi ise ''Türkiye, İsviçre'yi dışarı itti'' başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin bir inanılmazı gerçekleştirerek, Çek Cumhuriyeti karşısında ikinci tura kalma şansını yakaladığını yazdı.

MİLLİ TAKIM'IN GOLLERİ ÇİN'DE DE YANKILANDI

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki ikinci maçında İsviçre karşısında son dakikada attığı golle Türkiye'yi galibiyete taşıyan Arda Turan'ın gölü Çin'deki Türkleri sevince boğdu.

Başkent Pekin'de üzerlerinde Türkiye ve Fenerbahçe formalarıyla dev ekranda maçı izleyen gurbetçiler Türkiye'nin 1-0 yenik duruma düşmesinin ardından büyük üzüntü duydu. İsviçre Milli Takımı forması altında Türkiye'ye ilk golü atan ancak sevinemeyen Hakan Yakın'ın durumu duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Semih'in ikinci yarıda attığı golle ümitleri yeşeren gurbetçiler, maçın sonlarına doğru heyecandan iyice gerildi. Arda'nın attığı golden sonra ise herkes havalara uçtu. Türk taraftarlar, Arda'yı ve Semih'i tebrik ederken, bu galibiyete ihtiyaçları olduğunu söyledi. Maçın ardından bazıları ise yakınlarını arayarak sevincini paylaştı.

İSVEÇ BASINI: "TÜRK FUTBOLCULAR İSVİÇRE'Yİ ŞOKE ETTİ"

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki ikinci maçında İsviçre'yi son dakika golüyle 2-1 mağlup eden Türkiye'nin galibiyeti İsveç basınında da yankılandı.

Türkiye'nin oynadığı futbola dair övgü dolu sözler yazan İsveç gazeteleri, Türk oyuncuların İsviçre'yi şoke ettiğini ve ev sahibini kupanın dışına ittiğini yazdı.

Ülkenin en çok satan gazetelerinden DN, Türkiye'ye gol atan İsviçre milli takım oyuncusu Hakan Yakın'ın aslının Türk olduğuna dikkat çekti.
Bu arada, şampiyonanın D Grubu mücadelesinde İsveç'in, son şampiyon Yunanistan'ı 2-0 mağlup etmesinde büyük payı olan Zlatan İbrahimoviç, adeta milli kahraman oldu. Aslen Boşnak bir Müslüman olan ve İtalya'nın İnter takımında top koşturan İbrahimoviç için gazeteler "Zeus'tan daha büyük" ifadeleri kullandı.

AJANSLAR