kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Japonlar Özal'ı hala unutmamış

Yeni Haber
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte gittiği Japonya gezisi sonrası Türkiye-Japonya arasındaki ticari ilişkileri masaya yatırdı.

Batan Ertuğrul firkateyni ile birlikte Özal'ın yaptığı jestin hala unutulmadığını ve bizzat Japonya prensesi tarafından anlatıldığını ifade eden Akgün, "Japonların bize sevgilerini zaten ülkedeki fonlardan anlamak mümkün. Uluslararası alanda sadece doğrudan yatırım projeleri değil, finans yatırımları yapan Japonlar, Türkiye'yi de finanse eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor" dedi.

Akgün, 1985'te İran-Irak savaşında Tahran'da Japonların mahsur kaldığını hatırlatarak, dönemin başbakanı Özal'ın gönderdiği THY'ye ait özel uçakla, Merhum Özal'ın aldığı özel izinle mahsur kalan Japonların transfer edildiğini belirtti. Akgün, "Bu da Japonlar için unutulmayacak bir hareket. Bütün verilen yemeklerde imparatorun kızı dahi bu olayı anlattı. Kurtarma olayından sonra Japonya'ya 170 kişilik heyetle çıkartma yapıyor ve Mitsui Bank'tan, Türkiye'nin ilk kredi anlaşmasını yapıyor" dedi. Japonların Türkiye'ye karşı oluşan bu sevgileri nedeniyle iş kurmanın daha kısa sürede olabileceğini anlatan Akgün, bu konuda sabırlı davranılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Japonya'ya giden işadamları heyetinde yer alan Akgün, EBSO Sanayiciler Kulübü'nde yaptığı basın toplantısında Türk işadamlarının Japon firmalarla ortaklıklar kurarak Asya pazarına açılabileceğini vurguladı.
Japonya'da kişi başına düşen milli gelirin 36 bin doların üzerinde olduğunu aktaran Akgün, Japonya'nın 2006 yılında Türkiye'ye 1 milyar 118 milyon dolar doğrudan yatırım yaptığını ifade etti. Akgün, Japonya ile iş yapabilmek için Japon ortağın bulunmasının büyük kolaylık sağladığına dikkat çekerek, Japon firmaların büyük bütçeli yatırım ve iş olanaklarını daha olumlu değerlendirdiğini kaydetti. Türkiye ve Japonya arasında inşaat ve gıda sektörlerinde önemli işbirliği potansiyeli olduğunu belirten Akgün, "Bu ortaklıklar kısa vadede kurulamıyor. Japonların kusursuzluk felsefesi nedeniyle sadece numunelerin incelenip onaylanması 2-3 seneyi alabiliyor. Japonlarla iş yapabilmek için bu sürede sabır göstermek gerekiyor. Eğer iş yapmaya başlarsanız Japonlar kısa vadeli iş ilişkisi değil, ömür boyu ortak çalışma prensibine sahipler. Ancak Japonlar Türklere sempati duydukları için bu bekleme süresinin 1,5 yıla inebileceği düşüncesindeyim" diye konuştu.

Japonya pazarına ihraç edilen ürünlerin doğrudan Asya ülkelerine girebileceğini söyleyen Akgün, Japon mallarının kalitesi nedeniyle Türk firmalarının büyük Asya pazarına sorunsuz girebileceğini kaydetti. Türkiye'nin Japonya'ya 300 milyon dolarlık ihracat yaptığını da ifade eden Akgün, bu oran içinde en büyük yer tutan kalemin Japonya'da yoğun olarak tüketilen ve Karaburun'da üretilip Japonya'ya ihraç edilen orkinos balığı olduğunu dile getirdi. Akgün, Japonların yurtdışı yatırımlarının tüp geçit, köprü, içme suyu, metro ve havalimanı gibi büyük çaplı projelerden oluştuğunu da aktararak şöyle konuştu:

"Japonlar büyük düşünüyor. Birkaç milyon dolarlık yatırımlara değil, en az 50 milyon dolarlık büyük çapta yatırımlara ilgi duyuyorlar. Yurtdışındaki Japon yatırımlarını Japon Uluslararası İşbirliği Bankası destekliyor. Bu banka yüzde 1.5 faizle 20-30 yıl vadeli kredi olanağı sağlıyor. Türkiye'de iş yapılması için Japon ortak bulunması gerekiyor. Japon ortak güvence veriyor. Türk ortak ilişkileri sağlıyor. Japon firma yatırımı yapıyor. Türkiye'de özellikle havaalanı gibi büyük projelerle ilgileniyorlar. İnşaat sektöründe potansiyel büyük."

Gezi esnasında somut bir ortaklık ya da yatırım imkânının doğmadığını, Japonların ikili görüşmelere sıcak bakmadığını sözlerine ekleyen Akgün, ilk etapta firma sunumları ve bıraktıkları katalog, kartvizit gibi verileri değerlendirerek daha sonra temasa geçtikleri bilgisini verdi. Akgün, Japon firmaların önümüzdeki dönemde Türk firmalarla temasa geçmesini beklediklerini de bildirdi. Akgün'ün verdiği bilgilere göre Japonya'da Ordu Fatsa'lı Türk vatandaşların girişine izin verilmiyor. Bunun da nedeni, buraya gezi maksatlı gelen Ordu Fatsa'lı vatandaşlarımızın bu ülkede kalmaları Japonların tepkisini çekmiş. Yine Japon imparatorunun nüfus kâğıdı bulunmuyor. Dolayısıyla pasaportu olmadığından başka ülkelere seyahat edemiyor. Bunun da nedeni Japon imparatorunun Güneş'in oğlu olarak kabul edilmesi.