kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bazıları doğayla "iç içe" yaşamayı sever

05.06.2008
Kendini doğanın kollarına bırakmak isteyenler ağaç evleri tercih ediyor. İster konut, ister otel olarak inşa edilsin, bu yapı tarzında tasarım, tamamen içerisinde yaşayacak olan insanların hayal gücüne göre şekilleniyor. Ancak yangına karşı özel bir sıva veya boya kullanmayı unutmamak gerekiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bazıları doğayla "iç içe" yaşamayı sever
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların ortak bir arzusu vardır: Doğayla iç içe olacağı bir yerde yaşamak. Doğayla iç içe yaşamanın tanımı ise kişiye göre değişebiliyor. Kimine göre oturduğu evin camından bakıldığında beş tane ağacın görünmesi kişide doğayla bütünleşme hissi yaratırken, diğerleri ıssız ve el değmemiş yeşilin olduğu bölgelerin hayalini kurmakla yetinir. Ancak dünya üzerinde doğayla bütünleşme rüyasını gerçekleştiren, hem de gönlünce gerçekleştiren insanlar da yok değil. Avusturyalı Andreas Wenning de bunlardan biri. Mesleği mimarlık olan Wenning aslında çocukluğundan beri hayalini kurduğu çok özel bir tarzda inşaatlar yapıyor: Ağaç ev. Gerek tasarımı ve gerekse kullanımı bakımından eşsiz olan bu yapı tarzında sıradan konuttan otele kadar çok sayıda farklı tasarım mümkün.

Yaprakların sesi
Ancak bu evler öyle tahmin edildiği gibi daracık ve derme çatma yapılar değil. Wenning sipariş üzerine insanların çocukluk hayallerini yerine getiriyor. Hem büyüklük hem de konfor bakımından sıradan dairelere taş çıkaracak nitelikte yapılara imza atan Wenning, işinden çok memnun. Avusturyalı mimar müşterilerini ikna için ise ilginç bir yöntem geliştirmiş. Wenning potansiyel müşterileriyle tasarım üzerinde konuşmadan önce onları bir geceliğine kendi bahçesine inşa ettiği orta büyüklükteki ağaç evinde konuk ediyor. Bu inanılmaz deneyimi yaşayan çok sayıda müşteri de ertesi sabah kalktığında nasıl bir ağaç ev istediğini gayet iyi biliyor. İsteklerin çıkış noktası ise kişiye göre büyük farklılıklar gösteriyor.

Ağaç seçimi önemli
Örneğin, ağaç eve üç yaşındaki kızıyla konuk olan genç bir anne ertesi günü şunları söylüyor: "Kızım prensip olarak akşamları erken saatte uyumayı reddeder. Ancak ağaç eve ayak basmamızın ardından iki saat içerisinde kendi isteğiyle mışıl mışıl uyumaya başladı. Ben ise yaprakların sesini biraz daha uzun dinleyebilmek için olabildiğince uyanık kalmaya çalıştım." Wenning'in inşa ettiği ağaç evlerin bir diğer özelliği de yapıların hiçbirinin diğerine benzemiyor olması. Tabii fiyatlar da buna göre değişik oluyor. En standart ağaç evin faturası 8 bin Euro'dan başlıyor. Yapının bünyesine eklenen güçlendirilmiş çatı, sıcak soğuk izolasyonu, iç tasarım, elektrik ve ısıtma gibi öğeler ise fiyatı 18 bin Euro'ya kadar çıkarabiliyor. Meşe, ıhlamur, dişbudak, gürgen, selvi ve bodur çamlar genellikle dağ evlerine ev sahipliği yapma bakımından uygun oluyor.
Haberin fotoğrafları