kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Rusya: "Aytmatov hepimiz için yeri doldurulamaz bir kayıp"
01:11
Tüm dünyada tanınan ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un vefatı Rusya'da da üzüntü ile karşılandı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin ayrı ayrı mesaj yayınlayarak Aytmatov'un ailesine başsağlığı diledi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Medvedev'in Aytmatov'un ölümünden duyduğu üzüntü dile getirilerek, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Putin de yaptığı açıklamada, "Aytmatov hepimiz için yeri doldurulamaz bir kayıp. Hepimizin hatırasında büyük bir yazar, düşünür, entellektüel olarak kalacak." dedi.

Yaklaşık bir aydır Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören ünlü yazar, komada bulunuyordu. Aytmatov'un sözcüsü Alimcan Mirzayev cenaze töreninin Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te cumartesi günü gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu arada, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, cenaze töreni hazırlıkları için özel devlet komisyonu kurulmasını istedi.

Sovyetler Birliği döneminde savaş sonrası yazar olarak bilinen Aytmatov'un eserleri Rusya'da en çok okunanlar arasında. Eserleri 150'den fazla dile çevrilen Aytmatov, 60 milyon baskı ile dünyanın en çok satan yazarı. Ünlü Kırgız yazar, Avrupa Birliği, NATO ve UNESCO'da Kırgızistan'ın elçilik görevini yapıyordu.