kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bu yılki adaylar daha şanslı

Yeni Haber
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'de iki yıllık ön lisans programlarını tercih etmek için gerekli 160 baraj puanı ile lisans programlarını tercih etmek için gerekli 185 baraj puanının hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasının planlandığını bildirdi.

Yarımağan, yeni yöntemle daha fazla adayın 160 ve 185 barajını geçeceğini, böylece kontenjanlarda boş kalma oranının azalacağını söyledi.

Yarımağan, geçmiş yıllarda bazı alanlarda kontenjanların dolmadığına işaret etti. Bu yıl kontenjanların artırıldığını anımsatan Yarımağan, bu çerçevede ÖSS'yi kazanmak için gerekli baraj puanlarının hesaplanması yönteminde değişiklik yapılmasının palanladığını belirtti.

''Puan hesaplamada, 160 ve 185 baraj puanlarının anlamlarının değiştirilmesiyle ilgili bir önerimiz var'' diyen Yarımağan, önerinin kabul edilmesi halinde bu sınav sonuçlarının yeni karar doğrultusunda hesaplanacağını anlattı. Yarımağan, ''Bu değişiklik adaylara nasıl yansıyacak?'' sorusunu, şöyle yanıtladı:

''Bu, adayların lehine olacak. 185 ve 160 puan almak mevcut sisteme göre daha kolaylaşacak, daha çok aday 185 puanı geçebilecek, dolayısıyla daha fazla aday tercih yapma imkanına sahip olacak. Böylece kontenjanlardaki doluluk oranı da daha yüksek olacak. Kontenjanlarda yüzde 100 doluluk oranı beklemiyoruz. Bu sene örgün öğretim programlarının 540 bin civarında kontenjanı var. Bu kontenjanın hepsini doldurmak mümkün olmayabilir. Çünkü bu programlar arasında gerek alanı itibarıyla gerekse de vakıf, KKTC'deki üniversiteler veya yurt dışındaki üniversiteler olması itibarıyla çok fazla ilgi görmeyenler olabilir. Amacımız bu 540 bin kontenjanı mümkün olduğu kadar doldurmak. Bu programların 40 bini değil, boş kalacaksa sadece birkaç bini boş kalsın. Bunun için de puanlarda bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç var. Yani mevcut programlarla mevcut puan hesaplama yöntemiyle bu 540 bin kontenjanın hepsini doldurmak mümkün değil.''

''ADAYLARIN LEHİNE BİR DEĞİŞİKLİK YAPILACAK''

''Baraj puanlarıyla ilgili yapılacak değişiklik, kontenjanları doldurmak amacıyla mı yapılıyor?'' sorusu üzerine Yarımağan, geçmiş yıllarda boş kontenjanların sayısının bazı alanlarda yüksek olduğunu belirtti.

Bu kontenjanların dolmasını amaçladıklarını anlatan Yarımağan, ''Adayların lehine bir değişiklik yapmaya çalışıyoruz. Tabii, bu konuda yetkili kurul YÖK Genel Kurulu. YÖK Genel Kuruluna böyle bir öneri sunulacak, kabul edilirse değişiklik yapılacak'' diye konuştu.

Yarımağan, hesaplama yönteminde 160 ve 185 baraj puanlarının düşürülüp düşürülmeyeceği sorusu üzerine, sadece hesaplama yönteminde değişiklik yapılacağını, daha fazla adayın bu baraj puanlarını aşacağını yineledi. Yarımağan, ''Şu anda önerimiz YÖK'e henüz sunulmadığı için, yetkili kurul değerlendirmeden bilgi vermek istemiyorum. Ama adayların lehine bir değişiklik yapılacak.''

Yarımağan, YÖK'ün onaylaması halinde uygulamanın hemen başlatılacağını ifade ederek, ''Bu yıl uygulamazsak, 540 binlik kontenjanının en az 50 bini boş kalır'' dedi.

(AA)