kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gençler stresle başa çıkamıyor

Yeni Haber
Amerika'da yapılan bir araştırmada, üniversite öğrencilerinin yüzde 17'sinin, kendini jiletleme, yakma, oyma ya da diğer yollarla kendine zarar verme gibi davranışlar sergilediklerini ortaya koydu.

Gençler arasında hızla artan kendine zarar verme davranışının ciddiyetine dikkat çeken araştırmacılar, günümüz gençliğinin geçmiş kuşaklara göre stres uyaranlarına daha açık olduklarını ve başa çıkma stratejilerinin zayıf olduğunu bildirdi.

Bilim ve Teknik Dergisi'nin internet sitesinde yer alan, Cornell ve Princeton Üniversiteleri tarafından Amerika'da yapılan araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 17'sinin kendini jiletleme, yakma, oyma ya da diğer yollarla kendine zarar verme gibi davranışlar sergilediklerini ortaya koydu. Gençler arasında kendine zarar verme davranışının hızla arttığına dikkati çeken araştırmacılar günümüz gençliğinin geçmiş kuşaklara göre stres uyaranlarına daha açık olduklarını ve başa çıkma stratejilerinin ise zayıf olduğunu vurguladılar.

KIZLAR ERKEKLERE ORANLA KENDİLERİNE DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

Kendi kendine zarar vermeyi, bilimsel bir terim olarak ortada intihara dair herhangi bir eğilim yokken kişinin kendi bedenini hırpalayıcı davranışlar sergilemesi olarak tanımlayan araştırmacılar, bu davranışların içine saç ya da deriyi çekme, yarma, kemikleri kırma, kendini ısırmanın girdiğini kaydetti.Araştırmada, kızların erkeklere göre kendine zarar verme davranışını daha çok gösterdikleri ve Asya kökenli katılımcıların ise böylesi davranışlarda daha az bulundukları saptandı.

BİSEKSÜELLER KENDİLERİNE DAHA FAZLA ZARAR VERME EĞİLİMİNDELER

Öte yandan biseksüelliğin, kendine zarar verme davranışıyla ilişkili olduğu ortaya kondu. Cinsel kimliğinin fazlaca sorgulayan gençlerin kendilerine daha çok zarar verme eğiliminde oldukları ifade edildi. Araştırmada ayrıca, gerek kız gerekse erkeklerde en sık görülen yöntemin ise yaralı bölgeyi kaşıma / kazıma, kesme ve delme olduğu açığa çıkarıldı.

Araştırmacıların, sürekli olarak kendine zarar verme davranışı sergileyen gençlere dair saptadığı bir takım tespitler ise şunlar:

"-Diğer yaşıtlarına göre intihar girişiminde bulunmuş olma yüzdeleri 6 kat daha fazla,

-3.5 kat daha fazla duygu istismarı rapor ediyorlar,

-Geçmişlerinde psikolojik bir sıkıntı dönemi geçirmiş olma olasılıkları 3 kat daha fazla,

-İki kat daha fazla yeme bozukluğu sergiliyorlar."

(ANKA)