kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Baykal toplantıdan sonra vatandaşlarla sohbet etti,.

Baykal uyardı: Yeni anayasa değişikliği yapmaya kalkma

ANKARA
CHP lideri, Başbakan Erdoğan'a seslendi: Sakın ha 'Anayasayı değiştirelim' diyenlerin tuzağına düşme. Bırak, durumu hazmet..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin 'türban' kararına sert tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'a "kararı hazmet" çağrısı yaptı. Baykal, CHP grup konuşmasında şu mesajları verdi:

* TARTIŞMA LAİKLİK TARTIŞMASIDIR: Anayasa Mahkemesi'ne karşı sistemli bir karalama kampanyası başlatıldı. Açık ve dürüst olalım. Tartışma ne anayasa ne de kuvvetler ayrılığı tartışmasıdır. Sorun, laiklik ilkesinin delinmesi teşebbüsünün engellenmesidir.

* LAİKLİK BİTKİ DEĞİL: Olayın temelinde laiklik ilkesi var. Dünyada 54 İslam ülkesi var. Bunların arasında sadece Türkiye çağdaş, demokrat bir ülke. Laiklik İslam'da yetişen bir bitki değil. Onun için hassasiyetle korunmaya ihtiyacı var.

* LAİKLİĞİ SESSİZCE KALDIRACAKTI: Eski Meclis Başkanı 'Laikliği yeniden tanımlamak gerek' demişti. Başbakan da 'Merak etme sessizce yapacağım' diye destek vermişti. Ama yapamadı.

* ANAYASA ÖNÜNDE DİZ ÇÖKTÜN: Seçilir seçilmez milletvekili olmuyoruz. Ne zaman oluyoruz? Meclis'e gelip milletvekili yemini ettiğimizde anayasaya bağlılık, koruma üzerine yemin ettiğimizde milletvekili oluyoruz. Seçimden sonra anayasa önünde diz çöküyorsun, "evet" diyorsun, sonra milletvekili oluyorsun.

BEDELİNİ ASIL AVRUPA ÖDER: Türkiye'deki laiklik sadece Türkiye için önemli değil. Dünya ve Avrupa için de çok önemli, farkında değiller. Şunu anlasınlar ki laiklik kalkarsa Türkiye'de, bedelini asıl onlar öder.

* GÜN GELİR HAKKIN TESLİM EDİLİR: Sakın ha 'Anayasayı değiştiriverelim' diyenlerin tuzağına düşme. Benden sana vatansever tavsiyesi. Bırak bunu, durumu hazmet. Yanlışın varsa tespit edilir, yoksa gün gelir senin hakkın da iade edilir. Kendine göre hukuk yapmaya, yargı düzeni kurmaya kalkma. Altından kalkamazsın.

* KUYU KAZICILAR YANINDA: Başbakan bize "Kuyu kazıcı" diyor. Ben kuyu kazmam. Ama sen bir kuyu korkusu içine girmişsen etrafındakilere bir bak. Senin kuyunu kazabilecekler olanlar etrafındakiler.

* MİLLİ İRADE SANDIKTA ŞEKİLLENMEZ: MİLLİ irade 'kurucu iradedir. Anayasaya yansıyan, devleti kuran iradedir. Öyle sandıkta falan şekillenmez. Kurtuluş Savaşı'nda, Sakarya'da 23 Nisan 1920'de şekillendi. Bir de siyasi irade var. O da seçimlere girer aldığı yetkiyle gelir icraat yapar.