kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Din, PKK'nın tanımında

Hüseyin KAÇAR SABAH
Diyarbakır 6'ncı Ceza Mahkemesi, 8 yıl süren 20 sanıklı davanın gerekçeli kararında PKK'yı ilk kez, "Etnik ayrımcı ve dini temaları kullanan bir terör örgütüdür" ifadesiyle tanımladı..
PKK'nın son zamanlarda dini kullandığı yönündeki görüşler, Diyarbakır'da 8 yıl süren bir davanın gerekçeli kararında yer aldı. Kent merkezindeki eylemleri düzenleyenlere karşı açılan ve yaklaşık 8 yıl süren davada, "PKK, etnik ayrımcı ve dini temaları kullanan bir terör örgütüdür" görüşüne ilk kez yer verildi. Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra Diyarbakır'da 1998-2000 yılları arasında gerçekleştirilen eylemlerden sorumlu tutulan ve PKK'nın ERNK yapılamasında yer alan 20 sanık ile ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava geçtiğimiz günlerde karara bağlandı. Mahkeme 20 sanıktan 2'sine ömür boyu, 17'sine ise değişik oranlarda olmak üzere toplam 222 yıl hapis cezası verirken, 1 sanığın davası ise zamanaşımından düştü.

689 SAYFALIK İDDİANAME
"Devletin hâkimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunmak" ve "Örgüt üyeliği, örgüte yardım ve yataklık yapmak" iddialarıyla ceza alan sanıklarla ilgili mahkeme, 689 sayfalık gerekçeli kararını hazırladı. Kararda sosyalist kimlikle kurulan PKK'nın son yıllarda dini motifleri kullandığına yer verildi. PKK'nın kent merkezlerindeki elemanlarını yönlendirmek için ERNK grubu oluşturma kararı aldığı belirtilen kararda, şöyle denildi: "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmayı amaçlayan PKK, etnik ayrımcı ve dini temaları kullanan bir terör örgütüdür. Amacı için sürekli ve sistemli terör kullanmayı yöntem olarak benimsediğinden uyguladığı strateji terörizmdir."