kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigara içilen evlerde 17 kat daha fazla nikotin bulunuyor

Dr. Ece Hattat
10.06.2008
Eşim evde sürekli sigara içiyor. Onu bu alışkanlığından bir türlü vazgeçiremiyorum. Onun içtiği sigaralar bana ve çocuklarımıza da zarar verebilir mi? Onu bu alışkanlıktan nasıl kurtarırım? Öykü İ./Bursa

İkinci el sigara içiciliğinin en az sigara içmek kadar zararlı olduğu biliniyor. Sigara içenlerin maruz kaldığı erken ölüm riski ile kanser ve uç damar hastalığı gibi hastalıklar, sigara içmeyen ancak sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerde de görülüyor. Tüm dünyada sigara içenlerin yüzde 40'ı erkek, yüzde 12'sikadın. Yani kadın ve çocuklar, ikinci el sigaraya daha fazla maruz kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir çalışma, gençlerin yüzde 44'nün evde sigara dumanına maruz kaldığını gözler önüne seriyor.

ÇOCUKLARI ZEHİRLİYOR
Başka bir araştırmaya göre ise; sigara içen kişilerle yaşayan kadın ve çocuklar, 17 kat daha fazla nikotin kirlenmesine ve erken ölüm riskine maruz kalıyor. American Journal of Public Health'de yayınlanan ve 31 ülkede yürütülen çalışmada, sigara içilen ve içilmeyen evlerdeki nikotin seviyeleri araştırılmış. Sonuçta sigara içilen evlerin havasında, sigara içilmeyen evlere göre 17 kat daha fazla nikotin tespit edilmiş. Çocukların, yetişkinlere göre daha fazla nikotine maruz kaldığı ortaya konmuş.

AKCİĞERİ BOZUYOR
İkinci el sigara içiciliğinden en fazla kadın ve çocuklar etkileniyor. Bu nedenle eğer sizin evinizde de sigara içiliyorsa, bir kez daha düşünmenizde fayda var. Bu durumda evde sigara içmeyi yasaklamanız veya eşinize sigarayı bırakmak için çözüm önerileri getirmeniz faydalı olur. Sigara içilen evlerde yaşayan çocukların akciğer fonksiyonları azalıyor. Sigaranın akciğer kanserinden kalp hastalığına, kronik bronşitten yüksek tansiyona, beyin damar problemlerinden mide ülserine kadar sayısız hastalığın hazırlayıcısı ya da tetikleyicisi olduğunu da hatırlatmakta fayda var.