kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ali Öz

Emrindeki yüzbaşı da albay Ali Öz'ü suçladı

Sadık GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Dink cinayeti sırasında Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün emrinde çalışan yüzbaşı Metin Yıldız, verdiği ifadede "Yasin Hayal'in planıyla ilgili bilgiyi bir yıl önceden Öz'e ilettik" dedi..
Hrant Dink cinayetinde, avukatların ısrarla ifadesinin alınmasını istediği isimlerden dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e bir suçlama da, emrinde çalışan ve aynı dönemde Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olan yüzbaşı Metin Yıldız'dan geldi. Yıldız, Yasin Hayal'in Hrant Dink'e suikast yapmayı planladığı istihbaratını, Dink'in öldürülmesinden bir yıl önce Öz'e ilettiğini açıkladı. Astsubaylar Okan Şimşek ile Veysel Şahin'in Dink suikastını bildikleri halde gizledikleri gerekçesiyle yargılandığı davada "tanık" olarak ifade veren Yıldız, bilgi kendisine sözlü olarak geldiğinden "Haber Kayıt Bildirim Formu" na yazılmadığını söyledi.

'SİLAHI BİLMİYORDUM'
Suikastla ilgili ilk bilgiyi 2006 yılı yazında aldıklarını belirten Yıldız "Komutanım Ali Öz'e hitaben komutanlık unsurunda görevli elemanların bana arzettikleri bir konu olduğunu, İstanbul'da ikamet eden gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili 2004 yılında McDonald's isimli işyerine bomba koyan Yasin Hayal'in plan yaptığını anlattıklarını söyledim. Komutan beni dinledikten sonra 'Arkadaşlar bu konuyu sonra görüşürüz' dedi ve toplantıdan ayrıldık" şeklinde ifade verdi. Bu toplantıdan 2 gün sonra günlük işleri aktarmak üzere odasına çağırdığında albay Ali Öz'e konuyu yeniden aktardığını belirten Yıldız, Dink suikastını da 19 Ocak 2007 tarihinde televizyondan öğrendiğini söyledi. Cinayetten sonra yaptıkları toplantıda, Yasin Hayal'in silah temin etmek istediğinden Okan Şimşek'in haberi olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Yıldız, Şimşek'in daha önceki anlattıkları ile yeni anlattığı bilgileri derleyip albay Ali Öz'e telefonda söylediğini ifade ederek şöyle devam etti: "Komutan 'Tamam Metin, Haber Kayıt Bildirim Formu'nu bu şekilde üst makamlara çekin' diye talimat verdi. Haber Kayıt Bildirim Formu'nu İl Jandarma Komutanlığı'na çekmesi için jandarma başçavuş Gazi Günay'a gönderdim. Birkaç gün sonra da bu formu imzaladım."