kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Hedge fonların yeni oyuncağı

Ah, şu yaramaz çocuklar! Trilyon dolarlık fonları yöneten hedge fonlardan söz ettiğimi anladınız. Risk satın alıyor, kâr nerede ise oraya koşuyorlar! Artık rotayı emtia borsalarına çevirdiler. Yeni oyuncakları 'petrol kontratları'.
Çıldırmış vaziyette petrol fiyatlarını uçuruyorlar. Londra ICE ve New York'taki NYMEX'e bakmak yeterli.
Bu iki borsada deli gibi kâğıt petrol kontratı el değiştiriyor. Henüz üretilmeyen petrol bile alınıp satılıyor. Dünyada günde 90 milyon varil petrol üretiliyor. ICE ve NYMEX'te günlük 800 milyon kâğıt varil petrol işlem görüyor. 1996'da OTC piyasalarında işlem gören kontratların hacmi 50 trilyon dolar iken 2007'de toplam hacim 500 trilyon dolara ulaştı.
Görünen köy kılavuz istemiyor...
Kâğıt varil ticareti 2000'den bu yana hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Londra ICE'de günlük ortalama işlem gören kontrat sayısı 2000'de 50 bin iken 2007'de 285 bine ulaştı. Bu veriler hedge fonların gerilime yatırım yaptığını gösteriyor.
Çünkü bu fon yetkilileri geçen ay Suriye ile İran arasında imzalanan ortak savaş anlaşmasını takip etti. Suriye'nin 14 milyar dolarlık savunma borcunun yüzde 70'ini silen Rusya'yı izledi. Pazar günü İran'a giden Irak Başbakanı Maliki'yi takip etti. ABD ile İsrail'in İran'ın nükleer faaliyetleri ile ilgili ortak bilgi paylaşımı biliniyor.
Türkiye'ye gelince, iç sorunlarıyla boğuşuyor.
Etrafını görecek hali yok!..