kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

5 milyon kişinin okuma yazması yok!

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de 15 yaş üstü grupta 4 milyon 848 bin 707 kişinin okuma yazma bilmediğini açıkladı. Çelik, okuma yazma bilmeyenlerin 4 milyon 96 bin 964'ünün kadın olduğunu bildirdi.

Çelik, Türkiye'de 15 yaş üstü grupta 4 milyon 848 bin 707 kişinin okuma yazma bilmediğini açıklarken, okuma yazma bilmeyenlerin 4 milyon 96 bin 964'ünün kadın olduğunu bildirdi.

Çelik, Okuma-Yazma Öğretimi Kampanyası ile ilgili olarak yayınladığı genelgede, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde ve büyük şehirlerin varoşlarında özellikle kız çocukların eğitimine önem verilmediğinin tespit edildiğini kaydederken, kadınların özgür bir birey olarak kendilerini ifade edebilmesi için okur-yazar olmaları gerektiğini anlattı.



4 MİLYON'DAN FAZLA KADIN OKUMA-YAZMA BİLMİYOR


Çelik, 2000 yılındaki nüfus sayımına göre 15 yaş üstü grupta bulunan 6 milyon 429 bin 302 kişinin okuma yazma bilmediğinin tespit edildiğini ifade ederken, bunlardan 5 milyon 97 bin 607'sinin kadın olduğunu anlattı. Çelik, Ulusal Eğitim Destek Kampanyası çerçevesinde 2002 yılından 2007-2008 eğitim dönemine kadar 1 milyon 643'ü kadın olmak üzere 1 milyon 580 bin 595 kişinin okuma yazma öğrendiğini bildirdi. Çelik, Türkiye'de halen 15 yaş üstü grupta 4 milyon 96 bin 964'ü kadın olmak üzere 4 milyon 848 bin 707 kişinin okuma yazma bilmediğini açıkladı.

"TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK OKUMA YAZMA KAMPANYASI"

Çelik, eğitim seviyesinin yükseltilmesi için toplumun her kesiminin desteğine gerek olduğunu kaydederek, "Bu amaçla, Sayın Başbakanımızın liderliğinde eşleri Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde tüm zamanların en büyük Okuma Yazma Öğretimi Kampanyası başlatılıyor" dedi. Çelik, kampanya kapsamında özellikle kalkınmada öncelikli iller ve göç alan illerde yaşayan sosyoekonomik yönden yoksulluk içinde bulunan, eğitim imkanlarından yararlanamamış, genç kız ve kadınların eğitilmesinin planlandığını söyledi. Çelik, Okuma yazma bilmeyen 4 milyon 848 bin 707 kişinin 4 yılda 3 milyonunun okur-yazar duruma getirilmesini hedeflediklerini belirtti.

DERS SAYISINI DOLDURAMAYAN ÖĞRETMEN, KURS VERECEK

Çelik, gönüllülerin okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için sürekli alan araştırması yapacağını belirterek, 9 Haziran-5 Eylül 2008 tarihleri arasında ise kursiyer kayıtlarının yapılacağını duyurdu. Okuma yazma kurslarında görevlendirilecek sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı okutması gereken ders sayısını dolduramayanlardan seçileceğini ifade eden Çelik, öğretmenlerin ücretlerinin ise Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'a göre ödeneceğini kaydetti.

KURSA KATILANLARA PROMOSYON

Çelik, okuma yazma kurslarını bitirenlere buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi promosyonlar verileceğini ifade ederek, bu promosyonların Halk Bankası tarafından verileceğini anlattı. Çelik, kurslar için başvuru birimlerinin halk eğitim merkezleri olduğunu duyurdu.

(ANKA)