kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Laiklik kalkarsa bedeli ağır olur

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin, bir ırk devleti, kan devleti, kafatası devleti olmadığını belirterek, herkesin etnik kimliğinin, onun şerefi olduğunu söyledi.

Baykal, CHP TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, son siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP'nin geçen hafta Şanlıurfa'da ''Tarım Kurultayı'' yaptığını anımsatan Baykal, bütün dünyada yeniden keşfedilen tarımın, Türkiye'de gözden çıkarıldığını ileri sürdü. Baykal, çiftçilerin sahipsiz olduğunu, yeterli destek sağlanmadığını iddia ederek, Türkiye'nin her yerinde bir büyük tarım feryadının koparılmakta olduğunu, bunun sıkıntısını sadece çiftçinin değil, tüketicinin de çekmeye başladığını gördüklerini savundu. Baykal, hükümetin, tarım sektörüne yönelik ciddi bir yaklaşım içine girmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

GAP'ın ''nutuk malzemesi'' haline geldiğini, son dönemde bölgedeki insanın kaderini değiştirecek hiçbir ciddi adımın atılmadığını ileri süren Baykal, bir tek yeni sulama projesinin ihale edilmediğini ifade etti. Baykal, ''Sayın Başbakan, 12 milyar dolardan bahsediyor... Bırak, 12 milyar doları. Ayır 4 milyar doları, 5 milyar doları, 1 milyar doları. 3 tane ihale yap da görelim. Konuya sahip çık'' diye konuştu.

Baykal, Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini, ''çok yararlı diyalog'' kurduklarını anlatarak, Türkiye'nin ferahlaması için ortaya koydukları yaklaşıma, bölgede değer verildiğini memnuniyetle tespit ettiğini ifade etti. Baykal, ''Bu yaklaşımımızın altında yatan düşünceyi bir kez de burada söylemek isterim. Yani Diyarbakır'da söylediğimi, Ankara'da, TBMM'de CHP Grup Genel Kurulu Salonunda söylemek isterim'' dedi.

TÜRKİYE, IRK DEVLETİ DEĞİLDİR

Türkiye'nin, bir ırk devleti, kan devleti, kafatası devleti olmadığını ifade eden Baykal, böyle olan devletler bulunduğunu ama Türkiye'nin o devletlerden olmadığını söyledi. Baykal, Türkiye'de insanların kanına, kafatasına, ırkına bakarak, vatandaşlık verilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

''Türkiye bir siyasi bilinç devletidir. Burada yaşamayı özgür iradesiyle kabul etmiş, bu yurdu hep beraber sorumluluk üstlenerek paylaşmayı kararlaştırmış olan herkes, Misak-ı Milli sınırları içinde var olan herkes, ırkı, kafatası, kanı ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşıdır. Türkiye'de kimse kimseyi ırkından dolayı, etnik kökeninden, mezhebinden, inancından dolayı dışlamak hakkına sahip değildir. Kimse, kimseyi ırkından dolayı küçük görmek hakkına sahip değildir. Hiçbir ırk, etnik köken, bir başkasından daha yüksek değildir. Hepimiz, aynı milletin eşit insanlarıyız. Kökümüz, kökenimiz ne olursa olsun, ailemiz, irademiz, kabilemiz, aşiretimiz, etnik kökenimiz, ırkımız ne olursa olsun, hepimiz Türkiye Cumhuriyetinin eşitleştirici, kardeşleştirici hukuku içinde saygın ve eşit insanlar olarak var olmaya devam edeceğiz.''

ETNİK KİMLİK

Deniz Baykal, vatandaşın etnik kimliğinin, devlete sakıncası olmadığını belirterek, ''Herkesin etnik kimliği onun şerefidir. Vatandaşların etnik kimliği, devletin de iftiharıdır. Bu anlayış içinde olaya bakmak zorundayız ama hepimiz aynı milletin vatandaşıyız. Hepimiz bu devletin birer vatandaşıyız'' dedi.

Herkesin kökenini ortaya koyacağını vurgulayan Baykal, ''Ana dilimizi öğreneceğiz, öğreteceğiz, konuşacağız. Elbette anadilimizde özgür insanlar olarak, Cumhuriyetimizin sağladığı olanakları kullanarak, kitap çıkaracağız, televizyon yayın yapacağız. Bunlar, serbest. Bunlarda bir sorun yok ama hepimizin bu milletin bir parçası olduğumuzdan şüphe duymayacağız'' diye konuştu.

Baykal, Artvin'de Gürcülerin bulunduğunu, Artvin'in hemen yanında da Gürcistan'ın olduğuna işaret ederek, ''Gürcü vatandaşlarımız, Türkiye Cumhuriyetinin, Türk milletinin Gürcüleri. Gürcistan'ın Gürcüleri de Gürcistan'ın Gürcüleri. Onlar da bizim dostumuz, kardeşimiz. Ama biz, Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşıyız, Türk milletinin bir parçasıyız'' dedi.

Hatay, Mersin ve Mardin'de Arap kökenli vatandaşların bulunduğunu dikkati çeken Baykal, bir çelişki olmadığını, bu durumun hazmedilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, ''Bu eğitimi her kesime vermemiz lazım. Gürcü'ye de vermemiz lazım, Çerkes'e de, Arnavut'a da vermemiz lazım. Kürt'e de vermemiz lazım. Misak-ı Milli sınırları içinde yaşayan bütün Kürt kökenli vatandaşlarım, Türk milletinin bir parçasıdır'' diye konuştu.

YANLIŞ OLAN TERÖR

Baykal, terörün hiçbir şekilde siyaset yöntemi olarak kabul edilmeyeceğini belirterek, terörün kimseye yararı olmayacağını ifade etti. ''Yapana da yararlı değildir, hedef olarak tatbik edilene de yararlı değildir'' diyen Baykal, terörün himaye edilmemesini istedi. Baykal, ''Terörü himaye edenleri kollamamalıyız, desteklememeliyiz. Terörü dışlamalıyız. Herkesin bu noktada cesur olması gerekir'' ifadesini kullandı.

Terörü himaye etmeme konusunda tam kararlılık içinde olunması gerektiğine işaret eden Baykal, bunun gereğinin yapılmasının zorunlu olduğunun giderek anlaşıldığını bildirdi.Baykal, ''Irak anlayacaktır, Kuzey Irak anlayacaktır. Bizim içimizdekiler anlayacaklardır. Anlatmak zorundayız'' dedi.

Ayrımcılıktan kimseye fayda gelmeyeceğini ifade eden Baykal, 19. yüzyılın geride kaldığını, gecikmiş bir milliyetçilik kavgasını, 19. yüzyılda yapılmamış bir milliyetçilik kavgasını, 21. yüzyılın şartları içinde yapıp başarıya götürmek mümkün olmadığını söyledi. Baykal, ''Doğru değildir. Yararlı da değildir. Hepimiz çok daha yüksek düzeylerde bütünleşme arayışı içindeyiz. AB'ye girmek ne demek? Türkiye üzerinde söz söyleme hakkını, 'Ben, diğer 28 ülkeye de tanıyorum' demektir. Biz, Türkiye üzerinde söz söyleme hakkını 28 ülkeye tanımayı düşünürken, sen niye ayrılmayı düşünüyorsun? Gel beraber olalım. Hep birlikte biz de Avrupa dünyasının içinde yerimizi alalım'' diye konuştu.

-ENFLASYONDAKİ ARTIŞ-

CHP Genel Başkanı Baykal, enflasyonun kaygı verici bir şekilde arttığını belirterek, gıda ve alkolsüz içecekler ile konut fiyatları dikkate alındığında, enflasyonun ilan edilenden yüzde 50 daha fazla olduğunu savundu.

Baykal, faizlerdeki yükselişe de dikkati çekerken, Van'dan geldiği öğrenilen Mevlüt Koç adlı vatandaş, ''Bunu yapan sizsiniz. Hep birbirinizle uğraşıyorsunuz. Sonra enflasyon, faiz'' diye bağırdı. Bu kişi, görevliler tarafından salonda çıkarıldı.