kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kolesterolüm neden hiç düşmüyor?

İLİŞKİLİ HABERLER
Kolesterolüm neden hiç düşmüyor?
Kolesterol sorunum var. Sadece sebze ve meyve yememe rağmen, bir türlü kolesterolüm düşmüyor. Sizce bu durum neden kaynaklanıyor? Bana ne yapmamı önerirsiniz? Nurbanu A./İstanbul

Kolesterol sorunu yaşadığınız için hayvansal ürünlerden kaçınsanız ve sebze-meyve ağırlıklı beslenseniz de, kolesterolünüzün yükselebileceğini bilin. Kolesterol gerçekten de sadece hayvan ve insan hücrelerinde üretilen bir maddedir. Yani sebze ve meyve yediğinizde kolesterol almazsınız. Ancak kolesterol seviyelerinizi yükselten sadece besinlerin içindeki kolesterol seviyeleri değildir. Doymuş ve trans yağlar da kan kolesterolünüzü, özellikle de kötü kolesterol LDL seviyelerinizi yükseltebilir. Doymuş yağlar; tam yağlı süt ürünleriyle yağlı etlerde bulunur. Trans yağlar ise paketlenmiş veya pastanelik ürünlerde mevcuttur. Ancak avokado, hurma, hindistancevizi gibi meyveler ve ayçiçeği, mısır, fıstıktan elde edilen bitkisel yağlar da doymuş yağdan zengindir. Bu nedenle; kolesterol sorunu yaşıyorsanız bitkisel yağları veya sebze-meyveleri tüketirken de dikkatli olmalısınız.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.