kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sezer: Senato sağlıklı bir ortamda tartışılmalı

Yeni Haber
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisinin, "sağlıklı bir ortamda" tartışılması gerektiğini söyledi. Sezer, sistemin sağlıklı işleyebilmesi için senato sistemin gerekli olabileceğini ifade ederken, AKP hakkında kapatma davası sürerken yeni Anayasa tartışmalarının da doğru olmayacağını söyledi. Sezer, Toptan'ın liderler toplantısına da sıcak baktığını ifade etti.

DSP Lideri Sezer, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, "senato" önerisini ANKA'ya değerlendirdi. Senato kurumunun önemine dikkat çeken Sezer, konunun tartışılabileceğini söyledi. Sezer, "Sayın Toptan, bunu bugünün sorunu olarak görüyorsa o doğru değil. Sistemin sağlıklı yürüyebilmesi için senato gerekli olabilir. Ancak bunu sağlıklı bir ortamda tartışmamız gerekir. Anayasa Mahkemesi türban kararını henüz açıkladı. Öte yandan AKP hakkında kapatma davası sürüyor. Bütün bunlar varken, bu konu tartışılmamalı" dedi.

Sezer, Toptan'ın, "serbest gündemli" bir liderler zirvesi çağrısının da önemli olduğunu kaydetti. Basın üzerinden kavga eden siyaset anlayışının Türkiye'ye sıkıntılar yaşattığını ifade eden Sezer, "Maalesef başta Başbakan bu yolu seçti. Konuşmanın sakıncası olmaz. Meclis Başkanı bir çağrısını yapsın. Bakalım ne diyecek. Onu göreceğiz ona göre karar veririz" diye konuştu.

ANAYASA TARTIŞMAK DOĞRU DEĞİL

Yeni Anayasa tartışmalarını günün koşullarında doğru bulmadığını belirten Sezer, 1982 Anayasası'nın da büyük bir bölümünün değiştiğine işaret etti. Anayasa Mahkemesi'ni verdiği türban kararı nedeniyle "Anayasa'yı çiğnemekle" suçlayanlara tepki gösteren Sezer, "Anayasa Mahkemesi Anayasayı çiğneyip çiğnemediğini bu yorumları yapanlardan iyi bilir" dedi. Erkler ayrılığına zarar verilmemesi gerektiğini vurgulayan Sezer, şunları söyledi:

"Türkiye'nin laik, demokratik geleceği açısından erkler ayrılığına zarar vermemek gerekir. Maalesef, erkler ayrılığına en fazla zararı 6 yıllık AKP iktidarı verdi. Bugün bir kere sistemi tahrip edenlerin, insanların inançları üzerinden siyaset yapanların ve toplumu iki kutuplu hale getirenlerin bir kere sakin olması gerekiyor. Diğer konular günü geldiğinde tartışılır. Böyle bir ortamda Anayasa Mahkemesi türban konusunda bir karar vermişken, yine AKP hakkında açılan kapatma davası sürerken yeni Anayasa tartışmaları Türkiye'yi sağlıklı bir yola götürmez. 1982 Anayasa'sının çok büyük bir bölümü değiştirildi. Gerekirse yine değiştirilir. Ancak günün koşullarında bu konuyu yeniden gündeme getirmek, Türkiye'ye fayda sağlamaz."

(ANKA)