kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anayasa Mahkemesi'ne karşı ilginç öneri

Yeni Haber
AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi kararlarının askıya alınması önerisinde bulundu.İyimaya, konuyla ilişkin öneri taslağını, yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu.

İyamaya'nın öneri taslağına göre, TBMM, üye tam sayısının en az üçte birinin yazılı teklifi ve beşte üçünün gizli oyu ile Anayasa Mahkemesinin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararları ile yürürlüğü durdurma kararlarını askıya alabilecek.Askıya almak için, Anayasa Mahkemesi kararının Anayasaya açıkça aykırı olması, dürüst yorum ilkeleri ile bağdaştırılamaması, temel normun birden fazla anlam içermesi yahut kararda kanun yada Anayasa koyucu gibi davranılmış olması hallerinden birinin gerçekleşmesi şart olacak.

Milletvekillerinin özlük hakları ile Anayasanın ikinci kısmının ikinci ve dördüncü bölümlerinde ve usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalarda yer alan temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları askıya alınamayacak.Askıya alma teklifinin, Anayasa Mahkemesi kararının yayımını izleyen 10 gün içinde TBMM'ye verilmiş olması ve en geç 3 ay içinde sonuçlandırılması gerekecek.

Askıya alma teklifinin sonuçlandırılmasına ilişkin TBMM kararları, Resmi Gazetede yayınlanacak.Askıya alma kararı, Anayasa Mahkemesi kararını bütün hüküm ve sonuçları ile ortadan kaldıracak.Mahkeme kararında denetlenmiş olan kanun ve kanun hükmünde kararname, hiçbir işlem gerekmeksizin, yürürlüğünü sürdürecek. Askıya alma kararının üzerinden 5 yıl geçmedikçe, Anayasa Mahkemesi aynı kuralı yeniden denetleyemeyecek.

Anayasa Mahkemesi kararları, Resmi Gazetede yayımından itibaren 10 gün geçmedikçe yürürlüğe giremeyecek. Süresinde verilen askıya alma teklifinin 3 ay içinde sonuçlandırılmaması yahut reddi halinde Anayasa Mahkemesi kararı derhal yürürlüğe girecek.Anayasa Mahkemesi kararları yasama ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacak.AK Parti'li İyimaya, konuyla ilgili yazılı açıklamasında da Anayasa Mahkemesinin anayasa değişikliklerini esastan iptal etmesi kararının, Türkiye'de var olan Anayasa Mahkemesi krizini bütün boyutları ile somut şeklide görünür kıldığını savundu. Anayasanın TBMM'ye tanıdığı, ''Tali kurucu iktidar yetkisi''nin, Yüksek Mahkemenin bu kararı ile pratik olarak sona erdiğini ileri süren Ahmet İyimaya, şunları kaydetti:
''Krizin asli muhatabı, iktidarı ve muhalefeti ile siyaset kurumudur. Siyaset kurumunun ortak bir refleks geliştirmesi, suçlayıcı demeçlerle
yetinmemesi; demokratik ve anayasal sorumluluğunun kaçınılmaz gereğidir.Tanımlanan görev tarifleri içinde egemenlik (yasama-yargı) çatışması, kabul edilebilir ve makul bir durum olarak nitelenemez.Aynı anayasa ve adalet vatanında yaşayan sorumlu bir kişi olarak, çözüm
yolunda geliştirdiğim bir öneriyi, 'Askıya alıcı veto'yu kamuoyu ile paylaşıyorum.''

CHP'DEN İYİMAYA'NIN TEKLİFİNE JET YANIT

AKP, türban kararının ardından Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini tartışmaya açarken, AKP'li Ahmet İyimaya'dan gelen "askıya alıcı veto" önerisine CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay tepki gösterdi. Okay, İyimaya'yı "sağ eliyle sol kulağı"nı göstermekle eleştirerek "Anayasa Mahkemesi'ni lağvedecek bir teklifte bulunursa sorunu daha kolay aşar" dedi. Okay, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın "senato" önerisi konusunda ise "bu öneri Anayasa Mahkemesi'ni by pass etme teklifi mi?" sorusunu yöneltti. Okay, Toptan'ın tarafsızlığını yitirdiğini savundu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Meclis'te düzenlediği sohbet toplantısında, yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Gazetecilerin, AKP'li Ahmet İyimaya'nın Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri konusunda getirdiği "askıya alıcı veto" önerisini sorması üzerine Okay, İyimaya'nın sağ eliyle sol kulağını gösterdiğini belirterek "Anayasa Mahkemesi'nin lağvedilmesi için bir teklif getirirse sorunu daha kolay aşar" dedi. Temel sorunun anayasa, değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk dört maddesi olduğunu ifade eden Okay, "Türkiye'yi yeniden gerecek bu tür tekliflerle Türkiye'nin gündemi meşgul ediliyor. Ya bu anayasayı içimize sindireceğiz ya da sindiremeyeceğiz. Anayasa içinde çözüm önerisinde bulunulması lazım" diye konuştu. CHP olarak türban konusundaki düşüncelerini, anayasa değişikliği teklifi sırasında da dile getirdiklerini kaydeden Okay, İyimaya'nın teklifini, "hukuk devletini ve kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırmaya ve yargı üzerinde yasamanın tahakkümünü oluşturmaya yönelik bir öneri" sözleriyle değerlendirdi.


"TOPTAN TARAFSIZLIĞINI KAYBETTİ"

Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisi konusundaki bir soruya ise Hakkı Süha Okay, Meclis başkanlığında Bülent Arınç'la başlayan taraflı olma anlayışına Toptan'ın da katıldığını belirterek "Sayın Toptan'dan, Arınç'tan farklı bir uygulama beklentimiz vardı. Meclis Başkanı daha önce de "Anayasa Mahkemesi herkese oh dedirtecek bir karar versin' dedi. Bunu kendisi için mi başkası için mi istedi bilemeyiz ancak şimdi de senato önerisinde bulundu" yanıtını verdi. Senato'nun 12 Eylül darbesi ile kaldırılan bir Meclis olduğunu, daha önce denendiğini ve sonuç alınamadığını kaydeden Okay, senatonun sadece anayasa değişikliği ile gerçekleştirilemeyeceğini, bunun bir sistem değişikliğini öngördüğünü söyledi. "Başkan 'Anayasa Mahkemesi yetkisini aşmıştır' dedi. Bu Anayasa Mahkemesi'ni by pass etme teklifi mi?" diye soran Okay, AKP'nin Yüksek Mahkeme'yi by pass etme arayışına girdiğini ve bunu tartıştırmak istediğini savundu. Meclis Başkanı'nın senato önerisinden önce Meclis komisyonlarının sağlıklı çalışmasına fırsat tanımasını isteyen Okay, "Meclis Başkanı'nın yapması gereken Parlamento'nun saygınlığını koruması" dedi. Anayasa değişikliği konusunda ortak arayış ve mutabakat olmadığını söyleyen Okay, "sipariş anayasa taslağı"nın da Türkiye'den önce ABD'de görüşüldüğünü söyledi.

"TAKDİR GENEL BAŞKANIN"

Okay, sohbet toplantısında, Meclis Başkanı'nın önümüzdeki günlerde liderlerle bir araya geleceğinin hatırlatılması üzerine ise "liderlerle buluşmalar yeni bir konsensus yaratacaksa bunlar saygıdeğer girişimler. Ancak Meclis Başkanı tarafsızlığını yitirmiştir" dedi. Okay, Baykal'ın Meclis Başkanı'nın yapacağı toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruya ise "çağrı olursa takdir genel başkanındır" karşılığını verdi.

"BAŞBAKAN'DAN BEKLENEN GERİLİMİ DÜŞÜRMESİDİR"

Okay, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "AKP klonlanmalıdır" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine "bunu MHP'nin değerlendirmesi lazım. Kimi zaman AKP'yle işbirliği içinde oldukları için. Ancak Başbakan'dan beklenen Türkiye'deki gerilimi düşürmesidir" dedi. Okay, iktidar ile yargı arasında bir mücadele olmadığını belirtirken yargının görevini yaptığını, iktidarın ise "tüm kurumları ele geçirdik yargıyı da ele geçirelim" anlayışı içinde olduğunu öne sürdü.

AJANSLAR