kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'nin Madımak projesine Vali engeli

Yeni Haber
CHP'nin, Madımak Oteli'nin satın alıp müze yapma projesi Vali engeline takıldı. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın, otelin sahiplerini aradığını ve "CHP'nin bu teklifi karşısında burayı satmayın doğru olmaz, sizin için de iyi olmaz" dediğini öne sürdü. "Bizim devletten beklediğimiz 15 yıllık bu ayıbı temizlemesidir" diyen Özdemir, "Maalesef devletin tavrı bu ayıbı sürdürmeden yana. İyi niyetli çalışmamıza bile taş koyuyorlar. Sayın Vali'yi kınıyorum" diye konuştu.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan olaylarda 33 aydının hayatını kaybettiği Madımak Oteli'nin müze yapılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Bir süre önce bir kampanya düzenleyerek, oteli satın alıp müze yapacağını duyuran CHP, Vali engeline takıldı. Madımak Oteli'nin müze yapılmasına ilişkin çalışmaları yürüten CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

KÜTÜPHANE TEKLİFİ

Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Yıldırım'ın AKP'li milletvekilleri ve kendisine oteli kütüphane yapma teklifi getirdiğini anlatan Özdemir, Sivas Belediyesi'nin de çevre düzenlemesi projesi nedeniyle il halk kütüphanesini taşıdığını hatırlattı. Mevcut halk kütüphanesi'nden yılda 2 bin kişinin yararlandığını ifade eden Özdemir, bu nedenle Madımak Oteli'nin bir bölümünün kütüphaneye çevrilmesine sıcak baktıklarını söyledi. Bu düşüncelerine Sivas'ta destek bulduklarını belirten Özdemir, şunları söyledi:

"Sivas Belediyesi yılda yaklaşık 2 bin kişinin yararlandığı ve 45-50 binin üzerinde kitap bulunan kütüphaneyi yıkmaya başladı. Sivas'ta acilen bir kütüphaneye ihtiyaç var. Çünkü mevcut kitapları da yer tespit etmeden alıp ilköğretim okulu bahçesinde bir barakaya koydular. Ticaret Odası Başkanı bir kampanya başlatmamızı önerdi. Devletin yetkili kurumlarının da içinde olacağı bir kampanya. Buna göre, Madımak Oteli satın alınacak ve büyük bir kısmı kütüphane olarak kullanılacak. Yine ayrıca, otelin bir bölümü de müzeye dönüştürülecek. Bu çok iyi niyetli bir öneri. Biz CHP olarak bu öneriye sahip çıktık. Böylece hem 2 Temmuz nedeniyle Madımak Oteli'nin müze olmasını talep eden toplumun bu isteği yerine getirilmiş olur, hem de "koskoca bina müze mi olur' diyenlere bir yanıt olur. Bu ortak çözüm önerisine biz sıcak bakıyoruz. Bu konuda CHP olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz."

VALİ'DEN "SATMAYIN" TALİMATI

CHP'li Özdemir, CHP'nin Madımak Oteli'ni satın alma girişimine ise Sivas Valisi Veysel Dalmaz'ın engel olduğunu öne sürdü. Mayıs ayında otel sahipleriyle CHP Genel Merkezi'nde bir görüşme yaptıklarını hatırlatan Özdemir, otel sahiplerinin 15 milyon dolar istediğini söyledi. Bunun üzerine geçen hafta içinde Sivas'a giderek otel sahipleriyle bir görüşme daha yaptığını anlatan Özdemir, otelin fiyatı konusunda henüz son noktaya varılamadığını bildirdi. Otel sahiplerinin Sivas Valisi Veysel Dalmaz tarafından "satmayın" telkinine maruz kaldığını ileri süren Özdemir, şöyle konuştu:

"Biz, bakanlık burayı almazsa biz parti olarak bir kampanya başlatalım, bu oteli biz satın alalım diye düşündük. Otelin sahipleriyle düzenli olarak görüşüyoruz. Amacımız müzeyi 2 Temmuz'a yetiştirmekti. Başlangıçta bizim önerimize "Burası kütüphane olabilir' diyen Sivas Valisi, maalesef el altından mal sahiplerini arayarak "CHP'nin bu teklifi karşısında burayı satmayın, doğru olmaz. Sizin için de iyi olmaz. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüştük. Otelin altındaki lokanta olan yeri DÖSİM Mağazası yapalım, otelin tadilatı içinde size kolaylık sağlarız' diyor. Bunu bana bizzat otel sahipleri anlattı. Bu yüzden kafaları da karışmış vaziyette. Bu çok çirkin bir tavır. Bizim devletten beklediğimiz şu. 15 yıldır ortada bir ayıp var. 15 yıldan bu tarafa kaldırılamamış ayıbı, gelin beraber kaldıralım diyoruz biz. Ancak, devletin tavrı bu ayıbı sürdürmeden yana. İyi niyetli çalışmamıza bile taş koyuyorlar. Sivas Valisi'ni bu tutumundan dolayı kınıyorum."

(ANKA)