kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis'te yoğun gündem

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban serbestisi öngören anayasa değişikliği konusunda verdiği karar bu hafta Meclis'in de gündemini oluşturacak.

Siyasi parti liderlerinin Meclis grup toplantılarında değerlendireceği türban kararıyla ilgili Erdoğan'ın da partisinin grup toplantısında, yeniden gündeme gelen yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulunması bekleniyor. Türban kararıyla tartışılmaya başlanan bir başka konu ise Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın senato önerisi olacak. Toptan'ın, Atina ziyaretinin ardından liderleri bu hafta bir araya getirmesi bekleniyor. Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki gündemini ise görüşmeleri yarım kalan TRT Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı ile yabancılara mülk satışını öngören tasarı ve Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı AKP'li Kemal Yardımcı'nın Askerlik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklifi oluşturuyor. Meclis Genel Kurulu'nun bir başka gündem maddesi de Türk vatandaşlığı tasarısı olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı, siyasetin gündemini değiştirirken, Meclis'te de bu hafta siyasi parti liderleri Salı günü yapacakları Meclis Grup toplantılarında, kararı değerlendirecekler. Gözler ise AKP Meclis Grup toplantısında olacak. Başbakan Erdoğan'ın, türban kararıyla yeniden gündeme gelen yeni anayasa konusunda önemli değerlendirmelerde bulunması bekleniyor. Türbanın yanı sıra Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın ortaya attığı senato önerisi de tartışmaların odağında olacak. Toptan'ın ise hafta başında yapacağı Atina ziyaretinin ardından, liderlerle bir araya gelme planını yaşama geçirmek üzere harekete geçmesi bekleniyor.

GENEL KURUL GÜNDEMİ

Türban, yeni anayasa ve senato tartışmalarının yanı sıra Meclis Genel Kurulu'nun gündemi de yoğun olacak. Meclis Genel Kurulu Salı günü görüşmeleri yarım kalan TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı ele alacak. Tasarının yasalaştırılmasının ardından ise Genel Kurul'un gündemine yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ele alınacak.

Genel Kurul'un bu haftaki önemli gündem maddeleri arasında Türk Vatandaşlığı Kanunu tasarısı ile Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı'nın Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören kanun teklifi de bulunuyor. Teklif askeri personele, sağlık, harç, sınav hakkı ve yaş sınırı konusunda kolaylık sağlanmasını öngörüyor.

KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ

Genel Kurul'un yanı sıra komisyonların gündemi de yoğun olacak. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye ile Suriye arasında kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleriyle ilgili kanun tasarısı 11 Haziran Çarşamba günü görüşülecek. Komisyonun gündeminde Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun tasarısı da bulunuyor.

AB Uyum Komisyonu'nda ise Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu tasarısı 10 Haziran Salı günü görüşülecek. Milli Eğitim Komisyonu'nda da 11 Haziran'da Dopingle Mücadele Kanunu tasarısı ele alınacak. Uyuşturucu Araştırma Komisyonu 10 Haziran Salı günü Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Adnan Ertürk'ü dinleyecek.

(ANKA)