kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Şükür'ün yokluğu hissedildi"

AJANSLAR
Yeni Haber
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki ilk maçında Portekiz'e 2-0 mağlup olan Türkiye, Çinli spor yorumcularını da hayal kırıklığına uğrattı.

Çin'in devlet televizyonu CCTV'nin spor kanalında canlı verilen maçla ilgili olarak yorumcular, hücumda etkisiz olan Türkiye'nin Hakan Şükür'ün yokluğunu hissettiğini ve zihinlerdeki Türkiye'yi bu maçta tanıyamadıklarını dile getirdi.

Maçı anlatan üç yorumcu da Portekiz'e karşı maçın tamamına yakınında savunma ağırlıklı bir oyun ortaya koyan Türkiye'nin, açık ve hücuma dayalı futbolunu bu maçta göremediklerini ifade etti.

Portekiz'in üç topunun direkten döndüğü ve kaçan pozisyonları iyi değerlendirmesi halinde maçın sonucunun 4-0 olabileceğine dikkat çeken yorumcular, 61. dakikada Pepe ve 90+3'de Meireles'in attığı gollerle Portekiz'in galibiyeti hak ettiğini söyledi. Portekiz'in şampiyonada daha da ileriye gideceğini belirten Çinli yorumcular, ikinci yarıda Fatih Terim'in Mevlüt'ün yerine Sabri'yi, Gökhan Zan'ın yerine de Emre Aşık'ı oyuna almasının sonucu değiştirmeye yetmediğini ifade etti. Tuncay ve Emre Aşık'ın yakaladıkları gol pozisyonlarını değerlendiremediğini anlatan yorumcular, Türkiye'nin orta sahayı kullanmak yerine uzun toplarla sonuca gitmek istemesinin, fizik gücü ve oyun kalitesi yüksek Portekiz karşısında yenilgiyi getirdiğini savundu.

TÜRKİYE-PORTEKİZ MAÇI İNGİLİZ BASININDA

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Portekiz'in Türkiye karşısında aldığı 2-0'lık galibiyet İngiliz basınında geniş yer buldu.

The Times, turnuvanın favorileri arasında yer alan Portekiz'in futbolunu, Türkiye karşısındaki performansına bakarak ''gerçek kalite'' şeklinde yorumlarken, Ronaldo'nun takımın parlayan yıldızı olduğunu yazdı.

Ronaldo'nun dünkü maçta gol atmadığını, ancak yine de ortaya koyduğu futbolla gerçek bir yıldız olduğunu kanıtladığını yazan Times, Portekiz Milli Takımı'nın dünkü performansıyla bir bütün olarak da turnuvanın gerçek taraflarından biri olduğunu ispat ettiğini okurlarına duyurdu.Gazetenin spor ekine manşet yaptığı maç eleştirisinde, ''Luiz Felipe Scolari ve ''altın jenerasyonu''nun Türkiye karşısında üstünlük sağladığı belirtildi.

Pepe'ye de övgüler yağdıran gazete, Portekizli oyuncudan ''Gecenin olağanüstü ismi'' diye söz ederken, söz konusu futbolcunun çok önemli ilk golü atan isim olduğunu hatırlattı.

Observer Gazetesi de Portekiz'in, Türkiye karşısında aldığı 2-0'lık galibiyetle müthiş bir başlangıç yaptığına dikkati çekti.Ronaldo ve Pepe'nin, elde edilen başarıdaki büyük ortaklar olduğunu yazan gazete, Pepe'nin usta Portekiz'in yolunu açan ilk golü attığına işaret etti.

Scolari'nin takımını, ''saldırmak'' üzere sahaya gönderdiğine dikkati çeken Observer, Ronaldo'nun her pozisyonda büyük bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.

Observer, Deco'yu ''maçın adamı'' ilan ederken, söz konusu futbolcunun Barcelona tarafından yanlış kullanıldığını, oysa dün son derece zeki, hareketli ve iyi oyun kuran bir futbolcu görünümü sergilediği yorumu yaptı. Aynı gazete, Deco'nun dün, ''en iyi performansına'' yaklaştığını belirtirken, bunun uzun süreli olup, olmayacağının görüleceğini yazdı.The Sunday Telegraph Gazetesi de Portekiz'in dünkü maçta Pepe ile mükemmel bir başlangıç yaptığını bildirdi.

Ronaldo'yu öven gazete, Türk Milli Takımı'nın ise sahanın her yerinde pozisyona girmek için çabaladığını, ancak şans yakalamak konusunda Portekiz'e yetişemediği şeklinde yorumlarda bulundu.

MACAR MEDYASI, TÜRKİYE-PORTEKİZ MAÇINA GENİŞ YER VERDİ

Türkiye'nin dün gece Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki ilk maçında Portekiz önünde aldığı 2-0'lık yenilgi, Macaristan medyasında geniş yer aldı.

Karşılaşmayı naklen yayınlayan devlet televizyonu MTV-1'in spikeri, Yıldıray Baştürk ve Halil Altıntop'un kadroda olmayışını sürpriz olarak değerlendirirken, ''Portekiz finallerin en güçlü takımı. Türkiye golü yedikten sonra toparlandı, ancak çok önemli gol pozisyonları yakalayamadı. Türkiye iyi bir takım'' şeklinde yorumda bulundu.Maçın yorumcusu eski Macaristan Milli Takım Teknik Direktörü Peter Bozsik ise bu gruptan Portekiz ve Türkiye'nin çıkacağını iddia etti.

Bozsik, Fatih Terim'in, Portekiz takımının gücünü bildiği için defans ağırlıklı bir taktik verdiğini, şampiyonanın en favori takımı karşısında bunun da çok doğal olduğunu söyledi.

Macaristan'ın tek günlük spor gazetesi Nemzeti Sport da Portekiz'in, Türkiye'nin direncini maçın sonlarına doğru kırdığını, 3 kez kale direğini döven favori Portekiz'in maçı hakkıyla kazandığını ve Türklerin de iyi oynadığını yazdı.

Hid Magazin ise ''Terim'in macerası hüsranla bitti'' başlığı altında, ilk 11'de yer alan Mevlüt ile maça çıkmanın macera olduğunu belirterek, ''Yıldıray Baştürk ve Halil Altıntop'u takıma almayarak, maceranın büyüğünü yaşamak isteyen Terim'in ne yapmak istediği anlaşılamıyor'' değerlendirmesini yaptı.

Macar basınındaki diğer gazeteler de ortak görüşlerinde, kağıt üzerindeki favorinin kazandığını, Türklerin iyi oynamasına karşın Portekiz'in maçı hakkıyla kazandığını yazdı.

TÜRKİYE-PORTEKİZ MAÇI İTALYAN BASININDA

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, Türkiye'nin Portekiz karşısında aldığı 2-0'lık yenilgiye İtalyan spor basını geniş yer ayırdı.

İtalya'da en çok satan gazete olan La Gazzetta Sportiva, bugünkü nüshasında, Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo'yu ön plana çıkararak, ''Ronaldo Şovu'' diye manşet attı.

Manşetin üst başlığında ise ''Manchester'ın yıldızı sayesinde Türkiye yenildi'' denilerek, Portekiz'e 3 puan kazandıran maç için, ''Harika Portekiz'i sürükleyen Cristiano'ydu. Golleri Pepe ve Meireles attı. Deco iyi oynadı'' ifadelerine yer verildi.

Gazetenin iç sayfasında ise maça ilişkin haber, ''Pepe'' sözcüğünün İtalyanca'da ''biber'' anlamına gelmesinden hareketle ''Ronaldo, biber (Pepe) ekti'' başlığıyla sunuldu.

Maça ilişkin değerlendirmede, Ay-yıldızlı ekibin en büyük eksiğinin rakip kaleye şut çekebilecek bir forvet olduğuna değinilerek, ''Terim'in eksiği, kaleye şut çekebilecek bir forvet. Nuno Gomes eğer Türk olsaydı, Portekiz maçı alamayabilirdi'' denildi. Gazete haberinde Emre Belözoğlu'nun da dün geceki maçta Türk oyuncuların en iyisi olduğu kaydedildi.

Notlandırmada 6,5 verdiği Fatih Terim için ''Taktik bakımından mükemmel olmakla birlikte golcüsü yoktu'' diyen La Gazzetta Sportiva, 7 verdiği Luiz F. Scolari için ise ''Ronaldo'yu sola kaydırarak maçın gidişatını değiştirdi'' demekle yetindi.

CORRİERE DELLO SPORT: ''PORTEKİZ'DEN HEMEN ŞOV''

Corriere dello Sport ise dün gece oynanan karşılaşmayı bugün ilk sayfadan, ''Portekiz'den hemen şov: Direkten dönen toplar ve zafer'' başlığıyla duyurdu. İç sayfada ise maç şu cümlelerle özetlendi:

''Dün gece bir golü de sayılmayan Portekiz, gücünü gösterdi. Scolari'nin ekibi Türkler karşısında sahanın hakimiydi. Portekiz, üç şutun direkten döndüğü maçta, Pepe'yle öne geçti ve son anda Meireles'le ikinci golü kaydetti.''

Corriere dello Sport, maç öncesinde teknik direktörlerin bir taktik olarak yalandan kaçınmadıkları imasında bulunarak, ''Bu maçın perde arkasında yalanlar da vardı. Özellikle de Scolari'nin maç öncesinde söylediği yalan: Scolari, Türkiye'nin Brezilya usulü oynadığından söz etmişti. Kendisine hiç kimse inanmamıştı ama dün gece Brezilya usulü denilenebilecek oyunun izine 1 dakika dahi rastlanamadı'' ifadelerine de yer verdi.

TUTTOSPORT: ''RONALDO'DAN ANINDA ŞOV''

Tuttosport gazetesi ise ilk sayfadan ''Ronaldo'dan anında şov'' başlığıyla sunduğu maçla ilgili iç sayfadaki haberinde, Portekizlilerin spektaküler bir oyun sergilediklerini belirterek, ''Brezilya mı? Hayır, bu Portekiz'' başlığını kullandı.

Nihat Kahveci'yi dünkü maçta ''en kötü oyuncu'' olarak niteleyen Tuttosport, Kazım'ın da ''hayal kırıklığı'' yarattığını kaydetti.

Portekiz'in karşı ataklarda son derece başarılı olduğuna değinen Tuttosport, Ay-yıldızlı takımın antrenörü Fatih Terim'e ise ''Sadece savunmayla olmaz, kaleye şut çekmek de lazım'' tavsiyesinde bulundu.