kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Orhan Osman Özün Orhan Derin Orhan

Ünlü kız babalarından 'Kardelenler' için destek

Sanat dünyasının ünlü babaları, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell'in yürüttüğü 'Kardelenler Projesi'ne minik kızlarıyla destek verdi. Okuma aşkıyla yanıp tutuşan kız öğrenciler için Hülya dergisine neşeli pozlar veren sanatçı babalar ve sevimli kızları, 'eğitim şart' gerçeğine bir kez daha dikkat çekti..
ÖZÜN - DERİN - ORHAN OSMAN:
Tüm çocuklara eşit şartlar sunmalıyız

"Eğitim söz konusu olduğunda kız veya erkek fark etmez. Tüm çocuklara eşit şartlar sunmalı, aileler olarak eğitime yatırım yapmalıyız. İki kız babası olarak, onların eğitimi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız ve tüm ailelerin aynı hassasiyeti göstermeleri tek dileğim. Ama öncelikle kızlarını okula göndermeyen ailelerin eğitilmeleri gerekiyor. Asıl eğitim ailede başlıyor. 'Kardelenler' gibi projelerle eğitim anlamında çok yol kat edeceğimizi düşünüyorum."

DİLARA - ZİYA KÜRKÜT:
Daha aydınlık Türkiye için kızlar okumalı
"Eğitim bana göre ailede başlıyor ve asıl eğitilmesi gerekenler aileler. Çünkü evin reisi kendi ailesinden ne görüyorsa ve nasıl yetiştirildiyse, kendi ailesi içinde de aynı düzeni devam ettiriyor. 'Ben çok çektim, ben okumadım kızım okusun' diyenler de var tabii ama onlar hala azınlıkta maalesef. Özellikle 21'inci yüzyıl Türkiye'sinde sosyal ve ekonomik anlamda kadınların hakimiyeti giderek artıyor. Daha aydınlık ve güçlü bir Türkiye için erkek çocuklarına tanınan hakların kızlarımıza da tanınması gerekiyor. Eğitimle ülke olarak aşamayacağımız sorun yok çünkü. Kız-erkek fark etmez, onları eğitimden yoksun bırakmalıyım. Eğitim cinsiyet tanımamalı."

ECESU - GANİ MÜJDE:
Aktif kadın nüfusu eğitimle çoğaltılmalı
"Hâlâ kızların eğitimiyle ilgili soruların sorulduğu bir ülkede yaşamak kadınların ne kadar talihsiz bir kuşakta yaşadığının göstergesi. Umarım birkaç yıl içinde bu sorunla yaşıyor olmayız. İktidarlar hep ekonomiden bahsediyorlar ama bence Türkiye'de eğitim konusu ekonomiden çok daha önemli. Hele hele kadınların eğitimsiz olduğu kuşakta, çocukları da kadınların yetiştirdiğini düşünürsek; demek ki zincirleme kötü kuşaklar yetişiyor. Bence devletin yapması gereken en önemli şey, aktif kadın nüfusunu çoğaltmak, bu da eğitimle olur."

ZEYNEP SELİN - ERCAN SAATÇİ:
Bir ülkenin gelişimi eğitim ile bağlantılı
"Ülkemizdeki eğitim sisteminin dayatmalı ve diplomaya yönelik olduğu düşüncesindeyim. Ülke olarak bizden çok daha kötü olanaklara sahip olan Azerbaycan, Moldovya, Beyaz Rusya gibi ülkelerdeki eğitim sistemi, bizdekinden çok daha iyi durumda. Oysa bir ülkenin gelişmiş olduğunu gösteren en büyük kriter, verdiği eğitimdir. Özellikle Anadolu'da halen yaşanan kadın-erkek ayrımcılığı ile kız çocukları babaları tarafından okula gönderilmiyor. Öncelikle erkeklerin eğitilmesi ve sadece eğitimde değil, yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliğinin kabul edilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Kızlarımız bu mantıktan kurtarılıp, kendi istekleri doğrultusunda yetiştirilmeliler. Bu anlamda 'Kardelenler' bir sembol ve bize düşen, tüm 'Kardelenler'in yanında olmak."

ALİZE - ALTAN GÖRDÜM:
Bize düşen görev hepsine kucak açmak
"Eşimin (Vahide Gördüm) ailesinin alt katında Mardinli bir aile yaşıyordu ve eşimin ailesine yardımcı oluyorlardı. Kızları Arzu ve Özlem'i, ilkokulu bitirince babaları okutmak istemedi. Eşim, kızlarını okutması için evin babasına ne kadar dil döktüyse başarılı olamadı. Ancak son çare olarak, eğer kızları okula göndermezse onları evden çıkartacağını söyleyince; adamcağız istemeden de olsa razı oldu. Şimdi liseye gidiyorlar. Onlar bizim hayatımızın içindeki Kardelenler... Bize düşen ise tüm 'Kardelenler'e kucak açmak ve eğitim projelerine daha fazla destek vermek..."

ADA - BÜLENT EMİN YARAR:
Önce aileleri bilinçlendirmek gerekiyor
"Kız çocuklarının eğitimde ikinci planda olduğu bir ülkede yaşamak oldukça üzüntü verici. Oysa kızlarımız da erkekler kadar en büyük geleceğimiz. Onların eğitimleri söz konusu olduğunda bizlere oldukça fazla görevler düşüyor. Bu tarz kampanyalara destek vermeli, ailelerin bilinçlendirilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Kızlarımız da aktif hayatın içinde cesurca yer almalı, elimizden geldiğince en iyi şartlarda eğitim almalarına yardımcı olmalıyız. Bu anlamda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell'in Kardelenler Projesi'ni gönülden destekliyorum."
Haberin fotoğrafları