kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zor bir karar oldu ama çılgınlık değil!

BUGE CANKAT
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan ve Yale'de doktora yapmaya hazırlanırken fikir değiştiren Funda Kurtuldu ani bir kararla müzik dünyasına girdi. Kurtuldu, ilk albümüne de 'Yol Ayrımı' adını verdi..
İster 'çılgınlık', isterseniz 'büyük hata' deyin ama hayallerinin peşinden giden, önündeki parlak akademik kariyeri elinin tersiyle iten genç bir müzisyenin öyküsü bu... Boğaziçi Üniversite'si Ekonomi Bölümü'nde okurken hocalarının en gözde öğrencisi olan, master'ı birincilikte bitiren, ardından Yale Üniversitesi'nde doktora yapmaya hazırlanırken bir gecede fikir değiştirip müzik yapmaya ve albüm çıkarmaya karar veren Funda Kurtuldu'dan bahsediyoruz. İşte anlattıkları...

BENİMKİ HEVES DEĞİL
* Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünü kazandınız, okulu dereceyle bitirdiniz, master yaptınız, üstelik hocalarınız sizi tam da Yale Üniversitesi'ne göndermek üzereyken albüm çıkarmak istediniz... Çılgınlık değil mi sizce bu?
Zor bir karar ama çılgınlık değil. Çok uzun bir hayatımız yok ve mutlu olmak bence başarıdan daha önemli. Başarı mutluluğu getirmiyor ama mutluluk başarıyı getiriyor. Ben akademik kariyeri bırakıp müzik yapmaya 25 yaşında karar verdim. Ve dolayısıyla bunun bir heves olmadığını düşünüyorum. Bir sene boyunca zaten sürekli gel-gitler yaşadım. O gece kesin olarak karar verdim.

* Nasıl bir geceydi o?
Bölüm başkanı hocam doldurmam için Yale Üniversitesi'nin formlarını vermişti. O gece doldurup, ertesi gün teslim etmem gerekiyordu. Ve o formda da Yale Üniversitesi'nde neden eğitim almak istediğimi anlatmam gereken bir kompozisyon yazmam istenmişti. Yani 'sizin okulunuzda şöyle seminerler var ilgi duyduğum, şöyle şöyle hocalar var dersine girmek istediğim' filan gibi... Oturdum bilgisayarın başına ama yalan olduğu için yazamıyorum. Çünkü istemiyorum. Sinirimden ağladım, çok büyük bir baskı hissettim. Ama o an kararımı verdim, gitmeyecek, müzik yapacaktım!

* Nasıl karşıladı hocalarınız bu fikrinizi?
Hep benim akademik kariyer yönünde ilerlememi bekliyorlardı. Bu nedenle onlara açılmam zor oldu. Ama çok destek oldular bana. Şimdi gazetelerde çıkan haberlerimi gördükçe "Yale'e gitmişsin gibi mutlu oluyoruz" diyorlar.

* Müzik ne zaman ve nasıl girdi hayatınıza?
İlkokul öğretmenim kulağım olduğunu fark etmiş ve annemi uyarmış... Annem de mandolin almış bana. Ardından klavye, lisede piyano ve nota öğrendim. Üç yıl da Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne devam ettim.

* Müziğe bu kadar tutkuyla bağlıyken neden konservatuvar okumak değil de akademik kariyer yapmak istediniz?
Ailem, "İyi bir okul kazanabilecekken neden konservatuvara gidip kendini riske atacaksın" dedi. Beni yönlendirdiler. Ama şimdi bana çok destek oluyor, her işime koşturuyorlar.

İDOLÜM ZUHAL OLCAY
* Şimdiki aklınız olsa yine konservatuvar yerine Boğaziçi Üniversitesi'ne mi girmek ister miydiniz?
Şu anki aklım olsa da direkt gitmezdim konservatuvara... Çünkü açıklar sonradan da kapatılabiliyor.

* Var mı bu sektörde idol olarak aldığınız birileri?
Zuhal Olcay mesela... Çok düzgün işler yapan ama magazinel olmamayı başaran biri. Yani düzgün bir şekilde de müzik icra edilebilir. Zaten ben bu işin mutfağında olmak istiyordum, üretebiliyorum. Ürettiklerimi sunmak istiyorum.

* "Keşke kariyerime devam etseydim" diye hiç pişman olmadınız mı ?
Zerre kadar olmadım. Kararını kesin olarak verdiysen ertelemenin de anlamı yok. Parlak bir kariyer bazılarının gözünde çok önemli bir şey olabilir ama benim için değil. Doğru karar verdiğimi düşünüyorum.

* Akademik kariyerden sonra bambaşka bir dünyanın içindesiniz. Röportaj veriyor, canlı yayınlara çıkıyorsunuz. Zorlanıyor musunuz?
Hiç zor gelmiyor. En son Petek Dinçöz'ün programına çıktım, sanki ev oturmasına gitmiş gibiydim. Zaten şöhret henüz yok hayatımda; yolda, sokakta rahatım.

* 'Yol Ayrımı' nasıl bir albüm oldu?
Dört şarkıdan oluşuyor, iki de remiks var. Aslında dört şarkı da tarz olarak birbirinden çok farklı. Biraz rahat davrandık, canımızın istediği şarkıyı yaptık. İçinde bir tane alaturka pop var, senfonik pop var, latin ve nakaratı Balkan ezgileri taşıyan anonim bir şarkı da var.

KLİPTE LEFTER OYNADI
* Özel hikayesi olan bir şarkınız var mı?
Eylül ayında annemin kuzeni vefat etmişti, 18 yaşında bir de kızı var. Çok etkilenmiştim. Sözleri minibüste giderken aklıma geldi, hemen cep telefonuma kaydettim. Evde besteledim.

* Klibinizde efsane futbolcu Lefter oynadı. Nasıl biraraya geldiniz?
Babam ve amcam ile 20 yıldır Ada'dan tanışıyorlar. Hatta amcamın nikah şahidi. Aslında Lefter'i bir klipte oynatmak imkansıza yakın bir şeydi ama amcamı kıramadı. Ben hâlâ inanamıyorum. Lefter Abi'yle kamera karşısına geçince, elimi kolumu nereye koyacağımı şaşırdım.