kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Yeni model 2 ay içinde belli olacak, üretim % 50 artacak'

ÖZHAN TEZEL
Hyundai Assan Başkanı Kibar, 2010'da yeni model yatırımı yapılacağını belirterek, "Üretim 150 bin adede çıkacak" diye konuştu..
2007'de Türkiye'de üretime başlamasının 10. yılını kutlayan Hyundai Assan, 2010 yılında İzmit'teki fabrikasında yeni bir modeli banta almak için hazırlık yapıyor. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar'ın bir-iki ay içinde açıklanacak dediği yeni model yatırımı ile Hyundai Assan'ın kısa vadede üretim hacmi 140-150 bin adede yükselecek. Yeni bir modeli daha üretim hattına almak için kolları sıvadıklarını belirten Kibar, iki farklı segment üzerinde düşündüklerini söyledi. Hyundai'nin küçük sınıftaki yeni temsilcisi i10'un basın toplantında konuşan Kibar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni model kararının ardından üretimin 2010'da başlaması planlanıyor. Banttaki model sayımız bu kararla 2'de kalabilir 3'e de çıkabilir. 100 bin adet olan üretimin 140 ila 150 bin arasına çıkartılması hesaplıyoruz. Bu adetlere çıkarsak rahatlar kâr edip para kazanabiliriz. Çünkü ancak o adetle daha verimli olacağız. Yeni modeldeki yerlilik oranı yüzde 60'ı aşacak." Otodaki vergilendirme konusuna da değinen Kibar, küçük ve çevreci motoru olmasına rağmen i10 satın alanın daha büyük motor hacimli hafif ticari araç alandan daha fazla vergi ödediğini belirtti.

'TİCARİ' SUNİ SEGMENT
Kibar, "Kyoto Protokolü'nü imzalama niyeti gösterdik. Fakat çevreci küçük otolar için vergi avantajı yok. Bu indirimi hükümetten talep ettik. 'Ticari' suni yaratılmış bir segment. Vergiler aynı olsun ticarilerin fiyatı 5 bin dolar yükselir. Binek oto yatırımı da artar" dedi. Petrolün yanı sıra demir çelik fiyatlarını da maliyetlere yansıtmak zorunda kalacaklarını belirten Kibar, "Fiyatlar şu an en az yüzde 15 daha yukarıda olmalı. Baskıya daha fazla dayanamayız" dedi.