kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

"Değiştirilemez" maddeler

Anayasanın 2. maddesinin değiştirilememesi, değiştirilmesinin teklif dahi edilememesi ne anlama geliyor? Bu hüküm, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından konuldu. 1961 Anayasası'nda, sadece "Devlet şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki anayasa hükmü değiştirilemez, değiştirilmesi bile teklif edilemez" düzenlemesi mevcuttu.
1961 Anayasası ile 1982 Anayasası'nın 2. ve 3. maddeleri, birbirinden farklı. 1961 Anayasası'nın 2. maddesinde, cumhuriyetin nitelikleri arasında "Atatürk milliyetçiliğine bağlılık" yok. 3. maddesinde de, "İstiklâl Marşı" ile "beyaz ay yıldızlı bayrak" yer almıyor. Bu cümleler, 1982 Anayasasıyla 2. ve 3. maddelere ilave ediliyor. Kısacası 12 Eylül darbecileri, 27 Mayıs darbecilerinin yaptığı anayasanın 2. ve 3. maddelerini değiştiriyor ama, kendilerinin koyduğu hükümleri, milli iradeyi temsil eden parlamentonun değiştirmemesini, anayasanın 4. maddesiyle teminat altına alıyor.
Denilebilir ki, "Değiştirilemezden kasıt, sadece laiklik de dahil cumhuriyetin nitelikleridir." Hiç de öyle değil. AK Parti Hükûmeti, 2. ve 3. maddenin metinlerini aynen muhafaza etmiyor diye, Türkiye'de kıyamet koparılmadı mı? Ayrıca, 8'ini Ahmet Necdet Sezer'in atadığı 9 yargıcın laiklik anlayışını milletçe kabul etmek zorunda mıyız? Başörtülü kızlar, üniversiteye, "hizmet almak" için gidiyor. Tıpkı hastaneye, vergi dairesine gittikleri, tıpkı otobüse bindikleri, tıpkı mahkemelerde hakim önüne çıktıkları gibi... Vergi dairesinin, hastanenin, mahkemenin kapısından girerken başlarını açıyorlar mı? Veya otobüse binerken peruk mu takıyorlar?
Laiklik, aynı zamanda din ve vicdan özgürlüğünün teminatıdır. Türkiye, hakimler oligarşisini mutlaka aşmalıdır ve aşacaktır.