kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Wall Street, vergi indirimi vaat eden McCain'e oyunu saklıyor

Demokrat aday Obama ABD finans dünyasına yeni vergi paketleri hazırlıyor. Cumhuriyetçi John McCain ise tatil günlerinde benzin fiyatlarını artırarak enerji sorununa çözüm arayacak..
ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların kimliğinin belirlenmesinin ardından gözler başkan adaylarının ekonomik programlarına çevrildi. Demokrat aday Barak Obama başta sosyal devlet olmak üzere topyekün bir değişimi savunurken uzmanlar bu vaatlerin ardından büyük miktarda vergi artırımlarının geleceğini belirtiyor. Cumhuriyetçi aday John McCain'in ise Başkan George W. Bush'un vergi indirimi politikasını sürdüreceği ileri sürülüyor. Uzmanlar başta Wall Street olmak üzere ABD'li ekonomi çevrelerinin vergi indiriminden yana olan McCain'in arkasında yer alacağını düşünüyor.

OBAMA, ROBIN HOOD GİBİ
Barack Obama hisse senedinden elde edilen gelir ve prim vergilerini ikiye katlayacağı belirtiliyor. Demokrat adayın ayrıca ülkenin sağlık sisteminden başlamak üzere geniş bir sosyal devlet planı var. Bu da vergilerin yeniden artırılması hatta yeni vergilerin gelmesi anlamına geliyor. Ancak Obama'nın alacağı önlemler bununla da sınırlı kalmıyor. Avrupa'da özellikle Fransa'nın başını çektiği ekonomide korumacılık yaklaşımı Obama'nın başkan seçilmesi halinde ABD'nin de gündemine yerleşecek.

ZENGİNLERE 'ÖZEL' VERGİ
Seçim mitinglerinde ABD'nin Kanada ve Meksika ile ortaklaşa yürüttüğü NAFTA ekonomik anlaşmasının yeniden gözden geçirileceğini belirten Obama, Asya kaynaklı ürünlere kapıların artık sonuna kadar açık olmayacağı mesajını verdi. Wall Street'in en büyük korkusu ise Barak Obama'nın yüksek gelir diliminde bulunan ABD'lilere yönelik hazırladığı vergi paketi. Obama yıllık gelirleri 250 bin doların üzerinde bulunan zenginlerin vergilerini artırırken, orta sınıfın vergilerini düşürmeyi planlıyor.

Obama'nın gözü finans dünyasında
* Sermaye piyasalarına yeni vergiler gelecek

* Korumacılık artacak

* Bankacılık sektörü elden geçecek

* Sigorta kesintisi artacak

* Alternatif enerjiye yönelecek

* Kamu kaynağı olmayan yatırımı yapmayacak

McCain benzinden 'tatil vergisi' alacak
* Vergiler düşürülecek

* Sigorta kesintileri azalacak

* Tatil dönemlerinde benzin fiyatları artacak

* Kamu harcamaları kısılacak

* Ticarete yönelik engeller kalkacak

* Silicon Vadisi'ne destek artacak
Haberin fotoğrafları