kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya ne dedi?

Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan değişikliği iptal kararı, dünyanın gündemine oturdu. Dünya basını kararı, "çok sert" olarak nitelendirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dünya ne dedi?
Financial Times (İngiltere):
TÜRKİYE'NİN laik yapısı önemli bir savaşı kazandı. Türkiye'yi son haftalarda felç eden siyasi krizin daha da uzamasına yol açacak bu karar, ayrıca AK Parti'nin kapatılma ihtimalini de artırdı.

New York Times (ABD):
TÜRKİYE'NİN en yüksek mahkemesi Başbakan Erdoğan hükümetine karşı can acıtıcı bir tokat attı. İyiye işaret olmayan bu karar, laik elitle Başbakan Erdoğan arasında bir güç gösterisine zemin hazırladı.

BBC (İngiltere):
TÜRKİYE uzun, sıcak ve muhtemelen gergin bir yaz geçirecek. Kararın ardından gözler AK Parti'nin kapatılması davasına çevrildi. Uzmanlar ve yetkililer partinin kapatılmasının kaçınılmaz olduğu düşüncesinde.

El Cezire (Katar):
KARAR AKP hükümeti için yenilgi. Çoğunluğu Müslüman olan ama laik bir yapıya sahip Türkiye'de türban yasağını kaldırmak, 1980 darbesinden bu yana dini konularda yapılan en önemli hamlelerden biriydi.

Le Monde (Fransa):
AKP için en kötü senaryo. Anayasa Mahkemesi'nin kararı Adalet ve Kalkınma Partisi için ciddi bir tersliktir. Mahkemenin kararı çok sert. Karar, AKP'nin yasaklanmasının bir işareti.

Ta Nea (Yunanistan):
BAŞÖRTÜYE yeni hayır. Karar, Türkiye'de yeni fırtınalara sebep oldu, ülke tekrar ikiye bölündü. Devletin ana kurumlarını kontrol eden laikler, orta sınıf dindarlara sabotaj yaptı. Karar, laiklerin son kozu.

The Wall Street Journal (ABD):
ÜNİVERSİTELERDE başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğini yasaklama kararı, AKP'nin de kapatılacağının işareti. Kapatma davasında AKP lideri Erdoğan, laik ve demokratik cumhuriyetin ilkelerini ihlal etmekle suçlanıyor.