kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerika fakirleşti

Yeni Haber
Amerikalıların kişisel serveti 2008 yılının ilk çeyreğinde 1,7 trilyon dolar değer kaybetti. Bu 2002 yılında beri ülkedeki en büyük fakirleşme oranı oldu.

Amerikan Merkez Bankası tarafından yayınlanan rapora göre, Amerikalıların toplam serveti Mart ayı sonu itibarı ile yüzde 3 oranında azalarak 56 trilyon dolara geriledi. Yılın aynı döneminde Amerikalı ev sahiplerinin mülk varlıklarının değeri ise 305 milyar dolar azaldı. Toplam 1,3 trilyon dolar azalan finansal varlıklarda ise ana düşüş, 556 milyar dolar azalan hisseler ve 400 milyar dolar değer kaybeden yatırım fonlarında oldu. Ancak bu büyük düşüş henüz Amerikalıları para harcamaktan alıkoymuş değil.

Ekonomistler, yüksek tüketici harcamalarının büyük miktarda benzine daha fazla para harcanmasında kaynaklandığı görüşünde. Ekonomist Michael Englund, "Amerikalılar cüzdanlarındakinin tamamını harcıyor ve borçlanıyor. Ancak benzin pompaları paranın çoğunu yuttuğundan daha az tişört alıyorlar" diye anlatıyor. Hane başı borç miktarı da yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,5 arttı. Yılın ilk ayında istihdam miktarı ise 260 bin adet azaldı.

İŞSİZLİK SON 22 YILIN EN YÜKSEK ORANINA ULAŞTI

Amerika'da işsizlik oranı, Mayıs ayında son 22 yılın en büyük sıçramasını yaptı. Federal yönetimin açıkladığı rakamlara göre, Mayıs ayında 49 bin azalan istihdam, işsizlik oranının yüzde 5,5 sıçramasına sebep oldu. Çalışma Bakanlığı verilerine göre toplam işsiz sayısı da, 2004 yılı ekim ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı. Bakanlık raporunda, Mayıs ayında 861 bin Amerikalının daha işsiz ordusuna katıldığı ve toplam işsiz sayısının 8,5 milyona ulaştığı belirtildi.

CİHAN