kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan senato önerdi

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığı ve esasa girdiğini belirtirken verdiği kararla erkler ayrılığının sorgulanabilir hale geldiğini kaydetti. Toptan, "Anayasa Mahkemesi'nin kararını beğenmeyebiliriz, yanlış da olabilir ama buna cezai yaptırımla karşı çıkmak düşünülemez, böyle bir şey olamaz" diye konuştu. Toptan yeni anayasanın yanı sıra senato önerisinde de bulundu. Sorunların demokrasi içinde çözüleceğine inancının tam olduğunu ifade eden Toptan, önerisini henüz kimseyle paylaşmadığını, kimsenin de kendisine herhangi bir telkinde bulunmadığını kaydetti. Toptan, senatonun bütün Avrupa Parlamentoları'nda olduğunu belirterek, "Böylelikle Anayasa Mahkemesi'nin yükünü de azaltmış oluruz" dedi. Toptan, önümüzdeki günlerde Meclis'te temsil edilen siyasi parti liderlerini bir araya getirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili verdiği kararı değerlendirdi. "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını açıklayacağını bilsem değerlendirmemi sonraya bırakırdım" diyen Toptan, anayasada, yasama, yürütme ve yargı erkinin görev ve yetkilerinin açıkça belirlendiğini söyledi. Toptan, ''Milletimizin temsil makamı olan TBMM'nin, Anayasa ve içtüzük kurallarına göre çıkardığı kanun, yürürlüğe girdikten sonra herkes için bağlayıcı ve uyulması gerekli bir norm halini almaktadır. Millet adına TBMM tarafından kullanılan bu yasama yetkisi mutlak bir yetkidir. Ancak hukuk devleti olmanın bir gereği olarak yürütmenin çalışmaları idari, yasama organı çalışmaları da belli şartlarda anayasal yargı denetimine tabidir'' dedi. Erklerin anayasadan doğan haklarını kullanırken başka erkin yetkisini elinden alamayacağını söyleyen Toptan, şöyle konuştu:

"Yargı, konulan normları ancak anayasa ve hukuk devleti ilkelerine göre yorumlar ve bir sonuca varır. Bu hak da yargı için mutlaktır ve tartışılamaz. Ancak erkler, anayasadan doğan haklarını kullanırken kendilerini başka bir erk yerine koyamaz ve olmayan yetkiyi kullanamaz, başka erkin yetkisini elinden alamaz, o alana müdahale edemez. Bu amaçla norm ihdas edemez''

SENATO ÖNERİSİ

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı bu çerçevede değerlendirmek gerektiğine işaret eden Toptan, Yüksek Mahkeme'nin 411 milletvekilinin oyuyla çıkan anayasa değişikliğini şekil bakımından incelemesi gerekirken esasla ilgili bir karar verdiğini söyledi. Toptan, "Yüksek Mahkeme anayasa maddesini yorumlayarak yetkisinin ötesine geçmiştir. Bu kararla kuvvetler ayrılığı sorgulanabilir hale gelmiştir" diye konuştu. Türbanla ilgili karar konusunda gerekçeli karar yayınlanmadan daha fazla değerlendirme yapmanın doğru olmadığına inandığını belirten Toptan, sorunların elbirliğiyle ve demokrasi içinde çözülebileceğine inandığını kaydetti. "Bize düşen siyasal ve hukuksal yapılarımızı bu anlayışa uygun duruma getirmektir."diyen Toptan, bu çerçevede yeni bir anayasa yapımının yanında senatonun da artık Türkiye tarafından tartışılması gerektiğine işaret etti. Toptan, şunları söyledi:

"Herkes bilmelidir ki Meclisimiz, yüksek temsil gücüyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Anayasada belirlenen ilkeler çerçevesinde millet ve tarih önünde ettiği yeminine sadık kalarak milleti için doğruları yapmaya devam edecektir. Vatandaşlarımızın, Türkiye'nin geleceğine olan güven ve inançlarında hiçbir eksilme olmamalıdır.''

"LİDERLERİ ORTAK TOPLANTIYA ÇAĞIRMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar pek çok sorunu aştığını bundan sonra da aşacağını ifade eden Toptan, sorunların aşılabilmesi için kurumların birbirine olan güven duygusunu kaybetmemesi, birbirini incitecek davranışlardan kaçınması gerektiği uyarısında bulundu. Toptan, yaşanan sorunları değerlendirmek üzere önümüzdeki günlerde Meclis'te temsil edilen siyasi parti liderlerini ortak bir toplantıda bir araya getirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan, senatonun bütün Avrupa Parlamentoları'nda olduğunu belirterek bunun Anayasa Mahkemesi'nin yükünü azaltacağını kaydetti. Toptan öneri konusunda kendisine herhangi bir telkinde bulunulmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı vekili ve Meclis Başkanı Köksal Toptan basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Toptan, basın toplantısında dile getirdiği senato önerisi konusunda kendisinin mi öncülük yapacağına ilişkin bir soruya "Hayır ben bir düşünce ortaya atıyorum. Bu konuda benim zaten bir girişimde bulunma yetkim de yok. Ama bunu Türkiye'nin tartışmasını, Türk aydınlarının, Anayasa hukukçularının tartışmasının yararlı olabileceğini düşünmekteyim" karşılığını verdi. Toptan, siyasi parti liderleriyle önümüzdeki günlerde yapmayı planladığı toplantıda, senato önerisini mi tartışacağı sorusuna ise "Yok hayır, bununla alakası yok" yanıtını verdi. Meclis'te temsil edilen siyasi parti liderleriyle yapacağı toplantının gündeminin serbest olacağını ve her şeyi konuşmak gerektiğini düşündüğünü ifade eden Toptan, toplantının zamanlaması konusundaki bir soruya ise "Yarın yurt dışına gideceğim, Salı günü döneceğim. Önümüzdeki hafta içerisinde liderlerin de programlarına bakarak kararlaştırmaya çalışacağım" yanıtını verdi.

"ÖNERİM KONUSUNDA KİMSE TELKİNDE BULUNMADI"

Toptan, dün akşam Başbakan Erdoğan'la bir görüşmesinin olduğu ve bu açıklamayı Başbakan Erdoğan'ın mı istediği yönündeki bir soru üzerine, "Hayır, bu açıklamayı yapacağımız dün toplantı bitmeden (AK Parti MYK toplantısı) ve biz görüşmemizi yapmadan kararlaştırmış ve size duyurmuştuk. Sayın Başbakan ile görüşmemiz saat 22.00'de oldu. Partideki toplantının bitimi saat 21.00 gibi. Biz basın toplantısını yapacağımızı, saat 20.00 gibi duyurmuştuk."dedi. Toptan, önerisini Başbakan'a iletip iletmediği sorusuna da "Hayır iletmedim. İlk kez sizin huzurunuzda telaffuz ediyorum. Ne bana böyle bir telkin yapıldı, ne de ben bunu başkasıyla paylaştım. İlk kez sizin önünüzde şimdi söylüyorum" karşılığını verdi.

"ÇİFT KAMARALI SİSTEM"

Toptan, basın toplantısında dile getirdiği önerinin detaylandırılmasına yönelik bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Bu çift kamaralı sistem...Bütün Avrupa parlamento sistemlerinde senatolar var. İngiltere örneğinde olduğu gibi; Lordlar Kamarası var. Yani biz Lordlar Kamarası kurmayalım tabii ama çift kamaralı sistemi tartışalım diye söylüyorum. O zaman Anayasa Mahkemesi üzerindeki yükü de, Anayasa Mahkemesini bu kadar tartışmayı da belki azaltabiliriz ve Yüksek Mahkeme de daha rahat çalışma imkanı bulabilir. Yani bu düşünce ve kaygılarla böyle bir öneride bulunuyorum. Bunu, siyaset, kurumlar tartışsın."

Senato sisteminin daha önce denendiğinin hatırlatılması üzerine ise Toptan, "O dönemde yasa yapma sürecini ağırlaştırıyor diye çok eleştirildi. Ama dediğim gibi, Avrupa sisteminde de yaşadığımız senato sistemi, başarıyla yürütülebiliyor, yürüyebiliyor. Biz de olmasında yarar var diye düşünüyorum. Bu benim kişisel fikrim" diye konuştu.

"CEZAİ YAPTIRIM DÜŞÜNÜLEMEZ"

Türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda daha önce uyarıda bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Köksal Toptan, "Burada kimin haklı, kimin haksız olması, olmaması çok önemli değil. Bizim o zaman 'türban yasağının kalkması lazım, ama anayasa değişikliğiyle bunun olmasının zor olduğu' şeklindeki düşüncemizdi. O zaman kamuoyuyla bunu paylaşmıştık. Benim üzerinde durduğum, işin içeriği değil. Anayasa Mahkemesi ile ilgili değerlendirmem, işin içeriğiyle ilgili değil" dedi. Toptan, Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aştığından bahsedildiği, bu konuda cezai bir yaptırımın söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya da şu karşılığı verdi:

"Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkemenin kararlarını beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz. O bizim hakkımızdır. Ama Anayasa Mahkemesi kararları yanlış da olabilir, onlar başka bir şeydir. Ama sizin söylediğiniz, buna cezai bir yaptırımla karşı çıkmak hukuk sistemimizde düşünebileceğimiz bir şey olamaz."

"BU PARLAMENTO 5 YILI 4 YILA İNDİRDİ"

Toptan, bugün bir gazetede yer alan ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin Anayasa Mahkemesi Başkanı'na sorduğu öne sürülen "Anayasayı değiştirme çoğunluğunu ele geçirmiş bir parti seçimler 20 yılda bir yapılır şeklinde bir Anayasa değişikliği yaparsa ne olur?" şeklindeki sorunun hatırlatılması üzerine ise "Bu parlamento için şu söylenebilir. 5 yıl olan yasama dönemi süresini 4 yıla indirmiş bir Parlamento. 5 yılı 4 yıla indiren bir parlamento bunu 20 yıla çıkarabilir mi? Böyle bir şey düşünülebilir mi?"dedi.

Demokrasinin gelenekler rejimi olduğunu belirten Toptan, "Demokratik kültürü yerleştiremezsek, demokrasimizi yaşatamayız. Onun için birbirimize kuşkulardan, vehimlerden kendimizi kurtararak önümüze, geleceğimize bakmamız lazım. Hiç kimsenin aklından böyle bir şey geçemez, böyle bir şey olamaz. Anayasanın 148. maddesi yanlıştır, bunu yeniden değiştirmek lazım. 'Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğini esastan da inceleyebilir', böyle bir Anayasa değişikliği yapılırsa, o başka bir şey" diye konuştu. Demokrasinin birçok Avrupa ülkesinde, özellikle Anglosakson hukukunda geleneklerle yürütüldüğünü ifade eden Toptan, "Bizim biraz yazılı kurallardan çıkarak, ama işin temelinden de vazgeçmeyerek demokrasimizi geliştirecek bir kültürü oluşturmaya çalışmamız lazım. Şimdi bu tür yorumlar, sanki geriye götürüyor gibi bir izlenim var bende. Ona işaret etmek istiyorum" dedi.

"MEDYA ARACILIĞIYLA DİYALOG KURULUYOR"

Toptan, önümüzdeki günlerde liderlerle yapacağı toplantıda, karşılıklı endişelerin, dileklerin konuşulmasında fayda gördüğünü söyledi. Toptan, "Biraz meydanlar ve medya aracılığıyla diyalog kuruluyor. O da zaman zaman yanlış anlamalara, zaman zaman karşılıklı sert üsluba dönüşüyor ve Türkiye ondan zarar görüyor. Ne düşünüyorsak birbirimizle ilgili, onu birbirimizin yüzüne karşı söylersek daha sağlıklı sonuç çıkarabiliriz. Burada endişeler varsa, o endişeler de açık yüreklilikle dile getirilir. Bundan çıkış yolları varsa, ortaklaşa onu bulma şansı denenebilir, o yollar zorlanabilir. Zannediyorum faydalı bir toplantı olur" dedi. Toptan, "Sizin liderlerle yapacağınız bu toplantıyı öncelikle Cumhurbaşkanı'nın yapması gerekmez miydi?" şeklindeki bir soruya da, "Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız bu konularda temaslar yaptı ama burada Parlamento, Parlamentonun yetkileri, Anayasa Mahkemesi ilişkileri çok gündemde. O nedenle biz kendi açımızdan bu çerçevede bir değerlendirme yapmak için liderlerle toplantı yapmanın doğru olacağını düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Nisan ayı içerisinde bunu yaptı, bundan sonra da ne zaman isterlerse elbette yapabilirler" yanıtını verdi.

ANKA