kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

411 ile 9'u mukayese etmek yanlış

Yeni Haber
AKP eski Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararına ilişkin, "Yapılan düzenlemeyi ve alınan kararı değerlendirirken, kurumları karşı karşıya getirmek, 411 ile 9'u mukayese etmek yanlışından herkesin kaçınması gerekir" dedi.

Çömez Anayasa Mahkemesi'nin, anayasal düzenin teminatı olduğu, TBMM'nin de millet iradesinin tecelligahı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Çömez yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını değerlendirirken, yaşanan süreçlerin Türkiye'de yeni bir hassasiyet zemini hazırladığını ve Türkiye'nin yeniden istikrarı yakalaması için herkese önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti.

TBMM'nin üniversitelerdeki türban serbestisine ilişkin düzenlemesinin, Anayasa Mahkemesi'nce biçimsel açıdan değil, özü itibarı ile ele alındığını ve yok hükmünde sayıldığını belirten Çömez, şunları kaydetti:

"Yapılan düzenlemeyi ve alınan kararı değerlendirirken, kurumları karşı karşıya getirmek, 411 ile 9'u mukayese etmek yanlışından herkesin kaçınması gerekir.

Hem demokrasiyi korumak hem de hukukun üstünlüğüne saygı duymak yaşadığımız süreçte daha da önemli ve gerekli hale gelmiştir.

Türkiye sorunlarına duygularıyla ya da ideolojik anlayışlarla yaklaşmadan çözüm üretebilme yeteneğini, acı tecrübelerden geçerek kazanmıştır.

İnanıyorum ki, bu süreci de sağduyu ile atlatma ve huzurla yoluna devam etme becerisini gösterecektir. Sorunların kaynağını bulma ve gerçekçi çözüm önerilerini hazırlama iradesine önümüzdeki günlerde fazlasıyla ihtiyacımız olacaktır."

Anayasa Mahkemesi'nin, anayasal düzenin teminatı olduğu, TBMM'nin de millet iradesinin tecelligahı olduğunun hatırdan çıkartılmaması gerektiğinin altını çizen Çömez, "Samimiyetle inanıyorum ki, TBMM'nin tüm üyeleri ve siyasi partiler, var olan ve giderek derinleşme temayülü taşıyan sorunlara, bir sistem krizi oluşmadan çözüm üretebilme iradesine sahiptir" dedi.

Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti özelliğini koruyarak sonsuza dek var olacağını vurgulayan Çömez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkesin özgürce eğitim hakkına sahip olduğu, kimsenin inancı ve düşüncesi nedeni ile kategorize edilmediği ve fakat istismar da edilmediği bir Türkiye hayal değil.

Ama bunun için hepimizin daha dikkatli, daha saygılı, daha anlayışlı ve ülkenin değerlerine sahip çıkma konusunda kararlı olma mecburiyeti var. Türk Milli takımımızın oyuncularının anneleri bize yeterince mesaj vermiyorlar mı?"

(ANKA)