kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal'dan anayasa önerisine ret

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın önerileriyle ilgili olarak, "Bu ortam anayasada değişiklik arayışı için uygun bir ortam değildir" dedi. Herkesi sükunete çağıran Baykal, "Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir. Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken, en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır" diye konuştu.

CHP lideri Baykal, Tekirdağ gezisi için geldiği Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Toptan'ın önerileri hakkında Baykal, Anayasa Mahkemesinin kararını siyasi tartışma konusu yapmanın yanlış olduğunu kaydetti. Yüksek Mahkeme'nin kararını "çok önemli bir karar" olarak değerlendiren Baykal, "Bu karardan önce siyasal hayatımızda çok önemli, derin bir tartışma yaşanıyordu. Karardan sonra da bu siyasi tartışmayı sürdürme anlayışının ortaya çıktığına tanık oluyorum" diye konuştu. Baykal, siyasi hayatta, tartışmanın demokrasinin gereği olduğunu belirtirken "Anayasa Mahkemesi'nin kararını siyasi tartışmanın parçası haline dönüştürmek, yapılabilecek en yanlış iştir" şeklinde konuştu. Baykal, şunları söyledi:

ANAYASA MAHKEMELERİ BUNUN İÇİN VAR

"Anayasa mahkemeleri bunun için var. Bir ülkedeki siyasi tartışmaların belli bir yoğunluk noktasına gelmesi halinde, anayasa penceresinden olaya bakarak konuyu çözmek Anayasa Mahkemesi'nin işidir. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın bir kısım insanı sevindirmesi bir kısım insanı üzmesi doğaldır. Bu duyguyu Anayasa Mahkemesi'ne, anayasaya yönelik bir mücadelenin temeli haline dönüştürmek çok sakıncalıdır. Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir. Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken, en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır.

GERİLİM ORTAMINDA YENİ ANAYASA TARTIŞMAK DOĞRU DEĞİL

Şimdi Türkiye'nin ihtiyacı sükunettir. Hiçbir şekilde böyle bir gerilim ortamında özellikle yeni bir anayasa tartışmasına yönelmek, bu kızgınlıkların, küskünlüklerin, bu gerilim ve öfkenin egemen olduğu bir psikoloji içinde 'öyle ise biz size gösteririz' dercesine yeni bir anayasa arayışına kalkmak yapılabilecek en yanlış iştir. Çünkü bilinmelidir ki ortada bir tartışma var. Bu tartışmanın bir tarafından anayasamız, cumhuriyetimiz, cumhuriyetin temel ilkeleri var, öbür tarafında bu konuda değişiklik isteyen belli toplum kesimleri, onlara sözcülük yapan siyasi anlayışlar var. Eğer bu tartışmayı burada noktalamayı başaramazsak bu tartışma hiç kuşku yok çok tehlikeli bir istikamette gelişebilir.

TARTIŞMAYI NOKTALAMAYI BİLMEK LAZIM

Bu tartışmayı burada noktalamayı bilmek lazımdır. Eğer bu bir hesaplaşma noktasına getirilirse bu hesaplaşma giderek toplumda derin bir ayrışmayı ve çatışmayı beraberinde getirir. Herkesin bundan uzak durması gerekir. Şu anda yapılması gereken şey Anayasa Mahkemesi kararına ne kadar kızarsak kızalım bunu ülkenin istikrarına, anayasamıza, hukukun temel ilkelerine saygının gereği olarak taşımasını bilmektir. Bu sınav ile karşı karşıyayız. Ben siyasetçilerin bu sınavı başarıyla vermesini diliyorum."

(ANKA)