kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eklem ağrılarınızın nedeni yaşlılık romatizması olabilir

Dr. Ece Hattat
06.06.2008
Bir süredir eklemlerim çok ağrıyor. Merdiven çıkarken de çok zorlanıyorum. Yaşlılık romatizmasına yakalanmış olabilir miyim? Melahat S./Bursa

Yüzden fazla eklem rahatsızlığı olduğunu biliyor musunuz? Ancak bunlardan özellikle bir tanesi yaşlılık yıllarınızda günlük işleri yapmanızı zorlaştırır ve hayat kalitenizi azaltır. Kavanoz kapaklarını eskisi gibi rahatça açamaz, yerinizden kalkarken dizlerinizden güç alamaz, merdiven çıkamazsınız. Osteoartrit ya da yaşlılık romatizması denilen bu durum, ilerleyen yaşla eklemlerinizin içini döşeyen kıkırdakların harap olması sonucunda oluşur.

ORTA YAŞA HAZIRLANIN
Öncelikle yaş ve cinsiyetinizi göz önünde bulundurmalısınız. 40 yaş üstünde bir kadınsanız daha fazla risk altında olduğunuzu bilmelisiniz. Orta yaştan itibaren eklemlerinizi aerobik egzersizleriyle güçlendirerek, onları yaşlılığa hazırlamalısınız. Fazla kilolarınızı vermeli, doymuş ve trans yağlardan kaçınıp, omega 3'ten zengin besinleri seçmeli ve bol su içmelisiniz. Eklemlerinizi yaralanma ve travmalardan korumalı, farklı eklem hastalıklarına karşı duyarlı olmalısınız.

ARADA DİNLENİN!
Tüm bu önlemlere rağmen eklemlerinizde yaşlılık romatizması işaretleri gördüğünüzde, doktorunuza başvurun. Doktorunuz çeşitli ağrı kesici ilaçlar, glukozamin sülfat, kondoidin sülfat, kollajen hidrozilatı gibi destekler ya da cerrahi işlemlerle; size özel bir tedavi planı oluşturacaktır. Eklem ağrı ve tutukluğunu gidermek için sizin yapabilecekleriniz de var. Eklemleriniz ağrıdığında dinlenmeniz önemlidir. Her saat başı 10 dakikalık aralar verebilirsiniz. Eklemlerinize soğuk-sıcak kompresler uygulayabilirsiniz. Ayrıca eklemleriniz zorlandığında, onlara yardımcı olmalısınız. Bir yürüme desteği kullanabilir, ayakta uzun süre duramıyorsanız duşun içine bir tabure koyabilir, diş fırçanızı sapı geniş olanlardan seçebilirsiniz. Yüzme ve yürüyüşün de, yaşlılık romatizması olan kişilere son derece faydalı olduğunu unutmayın.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.