kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Regl olma tarihinizi ÖSS için geciktirin

DİDEM SEYMEN
05.06.2008
ÖSS yaklaşırken, öğrenciler o günü sıkıntı çekmeden atlatmak için dua ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi, regl dönemleri sınav tarihine denk gelen kızlara geciktirici ilaçları öneriyor..
Üreme çağındaki bir bayanda, adet kanamalarının düzenli olması, sağlıklı bir genital ve hormonal sisteme işaret eder. Bununla beraber sosyal bazı zorunluluklar nedeniyle bu düzenin değiştirilmesi gerekebilir. Özellikle bu dönemi günlük yaşamını tehdit edecek şekilde sıkıntılı geçiren genç kızlarda, adet döneminin ÖSS gününe denk gelmesi, zamanlamayı değiştirmeyi gerektirebilir. Medical Park Göztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi, genç kızları ÖSS'den önce doktora başvurmadan geciktirici hap kullanmamaları konusunda uyardı:

KULLANIMI 10 GÜNÜ AŞMASIN!
* Adet dönemi ÖSS'ye denk gelen genç kızlar ne yapsın?
Jinekolojik muayene sonrası engel bir durum saptanmazsa, bir kadın hastalıkları ve doğum doktorunun önereceği ilaçlar kullanılabilir. Böylece adet süreci geciktirilir. Doktorunuzun önerisi; başka bir nedenle doğum kontrol hapı kullanan genç kızlarımızda kutu bitimi sonrası normalde verilen bir hafta aranın atlanarak ara verilmeden yeni kutuya geçilmesi, ikinci kutu sonunda ise normal aranın verilmesi olur. Doğum kontrol hapı kullanmayan genç kızlarımıza ise; adet öncesi 3. ya da 5. günde başlanacak progestajen içerikli ilaçlar önerilir. Bu dönem atlatıldığında ilaç mutlaka bırakılmalıdır. İlacın kullanım süresi 10 günü geçmemelidir.

* Geciktirici ilaç kullanmanın sağlığa olumsuz bir etkisi var mıdır?
Bu ilaçlar, sık sık kullanılmadığı sürece hormonal düzensizliğe neden olmaz. Adet döneminin kişinin kendi isteğine göre ayarlanması amacıyla yapılan çalışmalarda; 3-6 ay aralıksız doğum kontrol hapı kullanımının herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır.

SANCI BAŞLAMADAN ALINMALI
* Öğrencilerin sınav günü ağrı kesici kullanmaları, sınavı etkiler mi?
Ağrılı adet dönemi yaşayan genç kızlarımız, bu dönemin sınav gününe denk gelmesi durumunda ya bu yöntemle adet dönemini erteleme yoluna gitmeli ya da bu dönemi etki mekanizması buna uygun ağrı kesici ilaçlarla atlatmalıdır. Ağrılı adet görme mekanizmalarından biri; rahim iç tabakasının dökülebilmesi için adet döneminde daha fazla olmak üzere bu dokudan salgılanan prostoglandin denen maddelerin etkisidir. Doktorunuzun verdiği ağrı kesici ilaçların mekanizması, bu maddelerin yapımını engellemeye yöneliktir. İlaçların kullanımında en önemli nokta; ilaçların adet sancısı başlamadan önce, adet döneminin diğer bulguları ortaya çıktığında alınmasıdır. Diğer nokta; kan düzeylerinin sabit kalması için ilacın zamanında alınmasıdır. Yan etki bakımından tüm ağrı kesici ilaçlarda olduğu gibi; mide-bağırsak sistemi problemi olanlarda kullanımına dikkat edilmelidir. Bu ilaçların kullanımı sırasında kanama miktarında görülecek azalma tıbbi bir zarar taşımamaktadır. Sonuç olarak bu ağrı kesici ilaçların sınav günü kullanımı olumsuz bir etki yaratmaz. Tam tersine; ilaçların uygun zamanlama ile kullanımı adet sancısını büyük oranda giderir.

Haberin fotoğrafları