kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"300 gramlık ekmek israfa yol açar" uyarısı

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ekmeğe asgari 300 gram şartı getiren tebliğinin 5 Haziran'da yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, söz konusu gramaj artırımın ekmek israfına yol açacağı ve 300 yerine 150 gramlık ekmek tercih edenlerin mağdur olacağı uyarısında bulundu.

ATO Başkanı Sinan Aygün yaptığı açıklamada, yurttaşların daha çok 150 gramlık ekmeğe rağbet ettiğini kaydetti. Aygün, "Buğday rekoltesinin düşük ve kuraklık tehlikesinin kapıda olduğu bir ülkede ekmek israfının artması, maliyetlerin de artması ve halkımızın daha pahalıya ekmek yemesi demektir" dedi. TBMM, Başbakanlık, bakanlıklar, okul, kantin, hastane ve birçok lokantayla toplu yemek yenen yerlerin 50 gramlık, dönerci ve köftecilerin ise 100 gramlık ekmek tercih ettiğini belirten Aygün, "300 gram şartı yüzünden küçük ekmek tercih eden yerler de mağdur olacak. Özellikle toplu yemek yenen yerlerde ekmek israfı artacak" uyarısında bulundu. Aygün, ekmeğin gramajı arttıkça pişirme sorunlarının da arttığına işaret etti.

"PSİKOLOJİK ETKİSİ DE OLUR"


Ekmekte 300 gram şartının psikolojik etkilerinin de olacağını dile getiren Aygün, "Vatandaş ekmeğin gramajına değil fiyatına bakar. Şu anda Ankara'da 150 gram ekmeğin tavan fiyatı 30 kuruş. Ekmek 300 gram olunca fiyatı da ikiye katlanarak 60 kuruşa çıkacak. Ekmeğin gramajının arttığına dikkat etmeyen vatandaş zam yaptığımızı zannedecek" dedi. Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikten önce ekmeğin gramajının 50 ve katları şeklinde düzenlendiğini hatırlatan Aygün, şöyle devam etti:

"Dileyen 50 gramlık, dileyen 100 gramlık ekmek alıyordu. Vatandaşlarımızın büyük bölümü de 150 gramlık ekmeği tercih ediyordu. Şimdi sadece 300 gram ekmek satılacak. Bu durum, piyasadaki 38, 40, 42 ve diğer bedenleri yasaklayıp "herkes 50 beden elbise giysin' demeye benziyor."

Ekmek tebliğindeki değişikliğin ticaret odalarının görüşü alınmadan yapılmasını da eleştiren Aygün, "Birçok üyemiz tebliğin iptali için dava açtı. Zamanında görüşümüz alınsaydı iş bu noktaya gelmezdi. Ekmeğin gramajını hakim karşısında değil masada görüşmeliydik" dedi.

(ANKA)