kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TÜİK "hata yok" dedi topu YSK'ya attı

Yeni Haber
Türkiye İstatistik Kurumu, adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarının seçmen kütükleri ile birbirini tutmadığı iddiaları konusunda topu Yüksek Seçim Kurulu'na attı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yanıtta, 2007 nüfus sayım sonuçlarına göre 31 Aralık 2007 itibariyle Türkiye'nin toplam nüfusunun 70 milyon 586 bin 256 olduğunu, yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinde herhangi bir hatanın sözkonusu olmadığını söyledi. Bakan Ekren, nüfus sayımı ve seçmen kütüklerinin birbirini tutmamasının gerekçesinin "YSK'nın birden fazla mahalleyi birleştirerek, bu mahalleler için tek sandık kurması ve bu nedenle birden fazla mahalleyi de tek mahalle olarak göstermesi" olduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in, TÜİK ile YSK'nın rakamlarının hatalı olduğu ve birbirini tutmadığına yönelik iddialarla ilgili soru önergesini, TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak'ın bilgi notuyla yanıtladı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin, Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklu vatandaşların ikamet adreslerinin belirlenmesi amacıyla kurulduğunu belirten Bakan Ekren, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile seçmen listeleri farklı zamanlarda oluşturulmuş olup, kapsadıkları nüfusta da farklılıklar bulunmaktadır. Seçmen kütüklerinde, ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, kamu hizmetlerinden yasaklılar, askeri öğrenciler, erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile kısıtlı olanlar kapsanmamaktadır." dedi.

Yurtdışında ikamet ettiği halde seçmen kütüklerinde kayıtlı olanlarla, gümrük kapılarında oy kullananların da seçmen kütüklerine dahil edildiğini belirten Ekren, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde ise Türkiye'de ikamet eden tüm kişiler kapsanmakta, yurtdışında ikamet eden TC vatandaşları kapsam dışı tutulmaktadır. Mayıs 2007'den sonra 18 yaşını dolduran kişiler ile çeşitli nedenlerle seçmen kütüklerine kaydını yaptırmayan kişiler de seçmen kütüklerinde yer almamaktadır."dedi. Ekren, nüfus sayımı ve seçmen kütüklerinin birbirini tutmaması konusunda şunları söyledi:

"Seçmen listelerinde bulunan yerleşim yerlerinin bazılarının isimlerinin güncel olmaması "resmi adı ile bilinen isim farklılığı' ve YSK'nın birden fazla mahalleyi birleştirerek, bu mahalleler için tek sandık kurması ve bu nedenle birden fazla mahalleyi de tek mahalle olarak göstermesi, her iki idari kaydın farklılığına sebep olmaktadır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2007 nüfus sayım sonuçlarına göre 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle Türkiye'nin toplam nüfusu 70 milyon 586 bin 256 olup, yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinde herhangi bir söz konusu değildir."

(ANKA)